+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.com

Biblioteka „Vuk Karadžić“ na 29. Međunarodnom festivalu humora za decu u Lazarevcu

Međunarodni festival humora za decu koji se po 29. put održava u Lazarevcu ove godine je od 11. do 14. septembra okupio brojne učesnike – decu, nastavnike, umetnike, bibliotekare, pisce i kulturne poslenike posvećene književnosti za decu . Festivala je obuhvatio raznovrsne programe i sadržaje za najmlađe, a u okviru manifestacije uručene su i dve prestižne nagrade koje se tradicionalno dodeljuju piscima za decu – Zlatno i Srebrno Gašino pero.

Ovogodišnji laureat nagade Zlatno Gašino pero koja se dodeljuje za stvaralački doprinos sreći detinjstva je Dejan Aleksić. Nagradu Srebrno Gašino pero za najduhovitiju knjigu za decu objavljenu na srpskom između dva festivala žiri bibliotekara – Ostoja Prodanović iz Valjeva, Anđelija Purginić iz Sombora i Marija Stiković iz Prijepolja – dodelio je Vesni Aleksić za roman Ludvig van Mocart.

„Knjiga Ludvig van Mocart je u mnogim svojim dimenzijama šaljiva – ona je jedna moćna, velika i maštovita umetnička igra. Takođe, ovo je knjiga o ljubavi, svojevrstan udžbenik o odrastanju i značaju porodice i vaspitanja; ona podučava o muzici, genijima i životu (…) Ona mlade ljude ohrabruje da razvijaju svoje posebne darove i, uprkos svemu, „idu za svojom zvezdiom“ (…) Horacije je takva dela nazivao onima koja „poučavaju i vesele“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading...