+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.com

OMAŽ VELIKOM INTELEKTUALCU: RAZGOVORI SA VUJICOM

Vujica Bojović je bio veliki i značajan srpski pesnik. Sam je kriv što se o tome malo zna van Prijepolja. Pisao je pod pseudonimima i bio preterano skroman, uzdržan i kritičan prema onome što radi, rekao je na „razgovorima“ dr Jovan Ljuštanović.

„Vujica Bojović je ozbiljno i temeljno promišljao svet oko sebe. Bio je intelektualac od glave do pete. Svoj intelektualizam stavljao je u sudar sa svetom na svoj poseban senzibilan način, prepoznajući tragiku našeg života u svakodnevnim stvarima“ rekao je između ostalog dr Jovan Ljuštanović govoreći na prigodnom skupu koji je sinoć organizovala Biblioteka „Vuk Karadžić“ kao omaž Vujici Bojoviću. U mesecu knjige Biblioteka je htela da još jednom osvetli lik Vujice Bojovića kao čoveka koji je dao neizmeran doprinos razvoju ustanove čiji je bio upravnik, unapređenju lokalne kulture i srpske književne i poetske scene.
O Vujici kao čoveku, velikom stručnjaku, društveno angažovanom intelektualcu, pesniku i stvaraocu govorili su oni koji su ga najbolje poznavali. Oni sa kojima je Vujica delio svoja interesovanja, iste vrednosti, stavove, profesionalne i prijateljske odnose pune dubokog poštovanja: dr Jovan Ljuštanović, bibliotekar Hadija Džigal Kriještorac i novinari Milan Cmiljanović i Indira Hadžagić.

Dr Ljuštanović je više puta naglasio da je Vujica bio veliki i značajan srpski pesnik:
„Sam je kriv što se o tome malo zna van Prijepolja. Bio je preterano skroman, uzdržan i kritičan prema onome što radi. Pisao je pod pseudonimima a svoja dela je nazivao nesretnim i nezdravim pisanijama pomalo se čak i stideći što u zrelim godinama piše poeziju koja je, kako je govrio, bila „rezervisana“ za šiparice“.

Sve što je radio kao bibliotekar bilo je vrhunsko i stručno, rekla je Hadija Kriještorac kao Vujičin dugogodišnji kolega i prijatelj.
„On je osnivač Zavičajnog odeljenja Biblioteke koji je jedan od najuređenijih u Srbiji. Vujica je usmerio instituciju i trasirao put kojim je Biblioteka trebalo da se razvija, dao joj profil, uspostavio pravila, uzuse i standarde koje ona mora da poseduje, ne želeći nikako da je dovodi u situaciju da zavisi od nečija dva prsta, rekla je Džigal – Kriještorac.

O Vujici Bojoviću kao čoveku koji je izuzetno poštovao medije i posao novinara i koji je dao lični doprinos slavnoj istoriji prijepoljskog novinarstva govorio je novinar, Milan Cmiljanović.
„Bio je strasni čitalac novina, znao je da čita između redova. A kada je pisao Vujica nije birao teme. One su birale njega. Bio je hroničar, analitičar i kritičar a njegovi tekstovi uvek su grafički obrađivani tako da su čitaocima slali poruku „obavezno pročitati“, rekao je Cmiljanović dok je novinarka Indira Hadžagić govorila o Vujici Bojoviću kao profesoru koji ju je još iz školskih dana uvek podsticao da ispolji svoju kreativnu stranu, da se bavi recitovanjem i da postiže uspehe.

On nije voleo da govori o sebi smatrajući to nepristojnim. Ipak je u autorskoj emisiji Radio Polimlja „Moj svet“ Indira Hadžagić uspela da „otvori“ njegovu čvrstu ljušturu. Ovo druženje u Biblioteci započelo je upravo emitovanjem emisije „Moj svet“ u kojoj je gostovao Vujica Bojović. Ovaj razgovor publikovan je u istoimenoj knjizi a njegova rečenica „volim da razgovaram sa ljudima…“ poslužila je kao šlagvort za „imenovanje“ lepe večeri u Biblioteci koja je nazvana „Razgovori sa Vujicom“.
M.C.

Tekst preuzet sa internet strane lista Polimlje >>

Fotogalerija >>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading...