+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.com

U okviru programa Biblioteke „Vuk Karadžić“: POČEO NOVI „ŽUR ZA ŽURNALCE“

Sa početkom nove školske godine počelo je novo okupljanje osnovaca zainteresovanih za Malu školu novinarstva koju već sedam godina vodi novinar Indira Hadžagić. Rad će biti sumbimiran u dvadeset prvom broju Malih novina za decu i roditelje „Žurnalac“ zahvaljujući maksimalnoj podršci prijepoljske Biblioteke.

Mala škola novinarstva „Žur za žurnalce“ koju je koncipirala i koju vodi novinar Indira Hadžagić počela je da radi u jesen 2010.godine kao deo projekta Biblioteke „Vuk Karadžić“ koji je finansiralo Ministartvo za kulturu. Od tada, pa do ove jeseni, kroz školu je prošlo stotinak učenika viših razreda osnovne škole ali i srednjoškolaca sa ciljem da se mladi što ranije upoznaju sa funkcionisanjem medija, da razvijaju kritičko mišljenje o svetu oko sebe, pojavama ali i sadržajima koje nude savremeni mediji koji su veoma prisutni u njihovoj svakodnevici i često presudno utiču na formiranje stavova i ukusa.

Zahvaljujući razumevanju i velikoj podršci Biblioteke „Vuk Karadćić“ koja je ovu radionicu uvrstila u svoj godišnji program rada, „žurnalci“ obeležavaju sedam godina ove jedinstvene škole novinarstva kroz tekstove koji će biti objavljeni u prednovogodišnjem dvadesetim prvom broju „Žurnalca“, malih novina za decu i roditelje koje predstavljaju sublimat rada.

Direktorica Biblioteke „Vuk Karadžić“ Sadija Hodžić daje punu podršku ovakvom radu sa decom i izražava zadovoljstvo što je izdavač po mnogo čemu posebne publikacije koju stvaraju deca.

-Kao i prethodnih godina vladalo je veliko interesovanje mladih, odnosno učenika osnovne škole za sticanje i razvijanje znanja o novinarstvu. Kao rezultat rada izašla su tokom 2016.godine dva broja „Žurnalca“ koji sadrže veoma ozbiljne tekstove, iskazuju želje, ali često daju i kritički osvrt na stvarnost koja je viđena dečjim okom veoma realno. „Žurnalac“ je postao omiljen ne samo među decom, čitaju ga i u Biblioteci, već i među njihovim nastavnicima i roditeljima. Uprkos skromnom budžetu, Biblioteka je i ove godine izdvojila sredstva za štampanje dva broja ove posebne dečje novine.

Do sada je u „Žurnalcu“ objavljeno preko 300 tekstova učenika od 11 do 18 godina. Obeležavajući mali jubilej kada je u aprilu izašao dvadeseti broj, „žurnalci“ su, prateći projekat prekogranične saradnje Biblioteke „Vuk Karadžić“ iz svog ugla naslikali stihovima i pričama reku Lim, što je poseban dodatak, te je tako dvadeseti broj imao i uvećan broj strana.

Tako su se stihovi i beleške malih novinara posvećeni Limu našli u knjizi „Limske pesničke luke“ koju je Biblioteke štampala u okviru realizacije svog projekta prekogranične saradnje „Kultura za Evropu, Evropa za kulturu“.

Sa „Žurnalcem“ je sarađivala i Jasminka Petrović najčitaniji pisac za decu i kao rezultat te saradnje su i brojni tekstovi „žurnalaca“ koji su se našli u knjizi „Prijepolje iz dečjeg ugla“ u izdanju Biblioteke „Vuk Karadžić“. A Jasminka Petrović je rekla o „Žurnalcu“: „Aktuelan, informativan, savremen, zanimljiv. Sve u svemu-svaka čast“!

I.H. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading...