+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.com

Lakše do studiranja i stručnog usavršavanja u EU – Program Erasmus Plus

Tribine „Studiram, putujem, upoznajem Evropsku uniju” i „Mogućnosti za povezivanje obrazovnih ustanova i usavršavanje nastavnika iz Srbije u EU” održane su u utorak, 12. decembra u Biblioteci “Vuk Kardžić” – članici EUteka mreže biblioteka, u okviru projekta „EUteka – EU u vašoj biblioteci“.

Goran Bogunović iz Tempus Fondacije koja sprovodi EU program Erasmus Plus u Srbiji predstavio je zainteresovanim srednjoškolcima i studentima iz Prijepolja mogućnosti da učestvuju u stipendiranim studentskim razmenama na svim nivoima studija, kao i celokupnim master studijama, u 33 evropske zemlje. Takođe, predstavljene su i mogućnosti za mobilnost mladih do 30 godina, bez obzira da li studiraju ili ne, u vidu omladinskih razmena i volontiranja u inostranstvu. Takođe, biće predstavljen i Srednjeevropski program univerzitetske razmene (CEEPUS).

Na drugoj tribini – “Mogućnosti za povezivanje obrazovnih ustanova i usavršavanje nastavnika iz Srbije u EU”, namenjenoj prosvetnim radnicima, predstavnicima osnovnih i srednjih škola i predškolskih ustanova i drugih organizacija koje se bave obrazovanjem, omladinskih organizacija i organizacijama civilnog društva, predstavljeni su Erazmus + stipendirani programi mobilnosti nastavnog i nenastavnog osoblja iz škola iz Srbije radi profesionalnog usavršavanja u zemljama EU, kao i strateških partnerstava ustanova iz Srbije i Evropske unije.

Učesnici tribine imali su priliku ds saznaju nešto više i o mogućnostima unapređenja nastave i saradnje nastavnika i trenera putem eTwinning i EPALE internet platformi. Predstavljeni je i sistem podrške karijernom vođenju i savetovanju kroz aktivnosti i resurse nacionalnog centra Euroguidance mreže u Srbiji – seminari za nastavnike, vebinari, obuke, baza obrazovnih mogućnosti i drugo. Učesnicima skupa predstavljeno je korišćenje Europass alata i dokumenata, uključujući Europass radnu biografiju (CV), jezički pasoš i dokument o mobilnosti.

Učesnicima tribina obratili su se i Aleksandar Đukić, koordinator projekta “EUteka – EU u vašoj biblioteci” i Teo Taraniš, član Tima Evropa, koji je govorio o Evropskoj uniji i procesu pristupanja Srbije EU.

Fotogalerija >>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading...