+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.com

U čast velike glumice Milene Dravić: “Ključ snova” bila je ljubav

Milenu Dravić gledale su najveće holivudske zvezde u filmu koji je u isto vreme u socijalističkoj Jugoslaviji bio zabranjen.

Književno veče koje je Biblioteka “Vuk Karadžić” priredila sinoć svojim čitaocima, proteklo je kao treptaj. Tome je doprinelo interesantno pripovedanje Anite Panić, autorke monografije “Milena Dravić ili ključ snova”, “začinjeno” odabranim video zapisima iz kultnih filmova znamenite glumice, malo poznatim detaljima iz njenog života ispunjenog ljubavlju prema profesiji, poštovanju prema kolegama i uopšte ljudima.

Autorka je istakla da je rad na pripremanju monografije bio dugotrajan i da je istražujući tek postala svesna činjenice koliko je Milena bila veliki čovek, sa kojim žarom je podržavala svoje kolege, volela ljude i koliko bračnom paru Dravić – Nikolić, nisu bile važne materijalne vrednosti kojih su se bez razmišljanja odricali za dobrobit ugroženih.

“Milene više nema, ali je dragoceno da o njoj saznamo i takve stvari. Gledala sam da ova monografija bude seriozna, da, kada otvorite korice, knjiga bude jedna reminiscencija Mileninog stvaralaštva. Ali to ne znači da u njoj nema zanimljivosti koje su o glumici izgovorili i napisali veliki reditelji, kolege i prijatelji”, rekla je Anita Panić navodeći da knjiga obiluje utiscima koje su o Mileni napisali reditelj Veljko Bulajić, holivudski glumac Oleg Vidov sa kojim je snimila kultni film Neretva, glumice Mira Furlan, Milena Zupančič i drugi. Panić je iznela još jedan kuriozitet da su u određenom trenutku Milenu Dravić gledale najveće holivudske zvezde u filmu Dušana Makavejeva, Misterija organizma koji je u isto vreme u socijalističkoj Jugoslaviji bio zabranjen.

Inače, monografija je izašla na 60. godišnjicu smimanja prvog filma velike glumice, Vrata ostaju otvorena Františeka Čapa 1959. godine, kada je na samom setu glumica postala punletna. Od tada je smimila 170 igranih filmova, odigrala 12 pozorišnih predstava, veliki broj tv drama, serija i emisija.

Izdavač monografije, Filmski centar Srbije u saradnji sa Službenim glasnikom ovaj značajan posao poverio je Aniti Panić, novinarki i spisateljici, dobitnici brojnih međunarodnih priznanja za dokumentarno – scenaristički rad.

Autorku knjige, Anitu Panić, prijepoljska čitalačka publika upoznala je pre dve godine kada je javnosti predstavila knjigu o glumcu Petru Kralju ali i prošlog 8. marta kada je Biblioteka organizovala muzičko poetski program “Rusko veče”.

M.C.

Tekst preuzet sa sajta lista Polimlje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading...