+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

Микробит сетови на полицама Библиотеке

Позајмите микробит сетове у Инфобусу, Дечијем одељењу и огранку у Бродареву и започните са програмирањем.

Микробит је јединствено решење јер је развијен управо за едукацију. Омогућава врло једноставно програмирање у више програмских окружења и допушта кориснику да у врло кратком времену усвоји основе програмирања и програмског размишљања кроз једноставни графички програмски језик, али и кроз занимљиве могућности проширења које нуди. Корисник већ у првих 10 минута може да направи властити интерактивни уређај и види реалне резултате како оживе на микробиту.

BBC micro:bit је технологија коју су развили ББЦ, Мајкрософт и други партнери с циљем масовне укључености у основним школама, не само у СТЕМ (Science, Technology, Engineering and Mathematics) подручју, него и у дизајну, уметности и осталим предметима.

Када савладе основе микробита, проширите своје знање и наставите с креативним пројектима уз БОСОН сет. БОСОН сет садржи електронске модуле које можете повезати  и управљати њиховим радом помоћу микробита.

За почетак, посетите страну izradi.croatianmakers.hr/microbit-pocetak где се налазе упутства за рад са микробитом и примери пројеката који се могу израдити.

Пројекат Дигитални грађанин

Микробит рачунари и Босон сетови доступни су за позајмицу захваљујући учешћу Библиотеке у Пројекту Дигитални грађанин.
Циљ пројекта је оснаживање локалних заједница и припрема за савремене изазове тржишта рада, знања и компетенција. Доступност нове технологије и едукације требало би да превлада отклон према савременим технологијама и учини их доступним за све категорије становништва. 

У пројекат је укључено 20 библиотека са територије Републике Србије: „Ержебет Јухас“ из Суботице, „Жарко Зрењанин“ из Зрењанина, Градска библиотека у Новом Саду, Шабачка библиотека, Библиотека града Београда (дечје одељење), Народна библиотека „Илија М.Петровић“ из Пожаревца, Народна библиотека Осечина, Библиотека „Центар за културу“ Кладово, Народна библиотека Бор, Народна библиотека „Радисав Никичевић“ у Јагодини, Наронда библиотека „Вук Караџић“ у Крагујевцу, Градска библиотека Чачак, Народна библиотека Ужице, МИКЦ Инфобус Пријепоље, Народна библиотека Крушевац, Народна библиотека „Његош“ из Књажевца, Народна библиотека „Доситеј Обрадовић“ у Новом Пазару, Универзитетска библиотека „Никола Тесла“ у Нишу, Народна библиотека „Радоје Домановић“ у Лесковцу и Јавна библиотека „Бора Станковић“ из Врања. 

Пројекат Дигитални грађанин спроводи Институт за иновативност и развој младих из Загреба у целом региону и на овај начин укључује укупно 170 библиотека, међу којима је 120 из Хрватске, 20 из Босне и Херцеговине, 20 из Србије и 10 са Косова. Локални партнер у Србији је програм Битка за знање чији је носилац Фонд Б92.

Loading...