+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.com

Promocija knjige „Rat i mir kapetana Reka“ – Čovek koji je odbio da počini zločin

O komandantu muslimanske brigade iz Goražda Amiru Reku, koji je 1992. godine spasio smrti 45 Srba iz sela Bučje kod Goražda, novinar i publicista iz Crne Gore Budo Simonović napisao je knjigu „Rat i mir kapetana Reka“, koja je promovisana u Biblioteci Vuk Karadžić. Priča o čoveku koji je odbio da počini zločin poruka je pre svega mladim ljudima, istaknuto je na promociji.

Amir Reko odbio je da napadne selo Bučje, pozvao meštane da se predaju, a za uzvrat im obećao život, što je ispunio. Samo nekoliko dana pre toga, Amiru su ubijeni i spaljeni majka i deda i još pet članova uže familije.  Novinara i publicistu Buda Simonovića ova priča je pre dve i po godine inspirisala da napiše knjigu o njemu.

Amir Reko je kasnije, kad je osjetio da mu prijeti opasnost da će ga likvidirati uspio da se izvuče iz Goražda. Iz Makedonije je pobjegao u Dansku odakle nije dolazio 17 godina. Kad se posle 17 godina vratio, neko od tih Srba je počeo tu priču da otvara. Onda su kolege novinari iz Sarajeva napravili jednu televizijsku priču, što je bio i meni povod da krenem šire u tu priču i da je probudim, da dođem do svih svjedoka i do svih značajnijih detalja koji će pokazati da i u ratu ima ljudi – kaže autor knjige Budo Simonović.

Amir je i do danas ostao u kontaktu sa nekim ljudima sela Bučje, veruje da je borba za ljubav, koja mu je i tada dala snagu da stane na stranu dobra, jedina prava borba. Prepričava nam razloge zbog kojih je izabrao da stane na stranu ljudskosti.

Jedan od tih razloga je život i školovanje kroz vojnu akademiju zajedno sa mojim prijateljima Slovencima, Makedoncima, Srbima, Albancima, Crnogorcima, živeći zajedno u internatu. Vidjevši vrijednosti tog zajedničkog života, život moje majke koja je zajedno živjela sa Zorom, poslije se udala u selo gdje su živjeli Srbi i Muslimani zajedno. Na mene je uticala moja majka da postanem čovjek u tim zaista teškim vremenima. Psihološki ako gledate, tada je situacija bila teška, ludosti je bilo sa svih strana, zločina, teško je bilo ostati čovjek. Meni nije bio cilj niti želja da se na ovakav način reklamiram. Međutim, ja sam onda shvatio da ta poruka ustvari ima jednu drugu dimenziju i da prevazilazi granice same ličnosti. Tu poruku treba poslati u etar svim mladim ljudima i onima koji su doživjeli sličnu tragediju u porodici da treba ostati čovjek i treba se boriti za vrijednosti kako su nas učili naši djedovi i pradjedovi, kako smo mi na kraju krajeva živjeli jedan srećan život na ovim prostorima u dobrim vremenima – kaže junak priče Amir Reko.

Na promociji je prikazan i film „Makedonac“, autentično filmsko svedočanstvo o  junaštvu kapetana Reka.

Mirela Veljović

Tekst i fotografija preuzeti sa sajta TV Forum Prijepolje —

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading...