+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.com

Okrugli sto: „Bibliotečki zavičajni fondovi – polivalentne baze za proučavanje sakralne baštine“

„Bibliotečki zavičajni fondovi – polivalentne baze za proučavanje sakralne baštine“, naziv je okruglog stola zavičajnih odeljenja, koji je održan u bibilioteci Vuk Karadžić. Ovogodišnji, šesti po redu stručni skup, posvećen je jubileju 800 godina manastira Mileševa i 676. godišnjici Prijepolja.

Cilj okruglog stola je afirmacija zavičajnih fondova, kao i animiranje istraživačkih aktivnosti svih zavičajnih bibliotečkih fondova i povećanja standarda. Radove je izložilo sedam bibliotekara iz Jagodine, Obrenovca, Bijelog Polja, Pljevalja, Prijepolja, Subotice i Novog Pazara.

Tema mog rada je slikovna građa na kojima se nalaze sakralne građevine u Jagodini. Pričam o džamiji koja je sagrađena 1555. godine koju je sagradio Deriš beg. Srušena je 1928. godine. Pričaću i o staroj našoj crkvi Svetog Arhangela Mihajla, koja je sagrađane 1818. godine, a ktitor je bio Miloš Obrenović. Ta crkva u Jagodini postoji i danas – kaže Nada Dimitrijević iz Narodne biblioteke „Radislav Nikčević“ iz Jagodine.

FOTOGALERIJA

I Bijelo Polje poznato je po nekoliko stvari kada je u pitanju sakralna baština.

U crkvi apostola Petra i Pavla, po pretpostavci, štampan je jedan od najstzarijih ćiriličnih spisa na ovim prostorima – Miroslavljevo jevanđelje, koje je karakteristično po načinu na koji je pisan, odnosno po obliku ćiriličnog pisma koje je upotrebljeno za rukopisanje – kaže rukovodilac Narodne biblioteke u Bijelom Polju Edin Smailović.

Ovogodišnji okrugli sto posvećen je i jubileju 800 godina manastira Mileševa.

Moj rad je na jednom mestu sakupio mnogo izvora informacija. Opisane su knjige, fotografije, članci, bedževi, salvete, reklame, audio i video zapisi. Na jednom mestu sam objedinila građu koju drugi mogu da proučavaju o Manastiru Mileševa – kaže iz Zavičajnog odeljenja biblioteke „Vuk Karadžić“ Prijepolje Hadija Kriještorac.

Svi radovi prezentovani na okruglom, mogu se naći i na portalima bibilioteka koje su učestvovale na skupu.

Mirela Veljović

Tekst preuzet sa sajta TV Forum Prijepolje —


Pogledajte prilog Televizije Forum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading...