+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.com

„Međunarodna saradnja biblioteka“ : stručni skup u kraljevačkoj biblioteci

Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“ Kraljevo, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Kraljeva organizovala je Međunarodni stručni skup bibliotekara.

Tema dvodnevnog skupa održanog 3. i 4. oktobra 2019. u kojem su učešće uzeli brojni bibliotekari iz Srbije, Severne Makedonije, Kipra, Bosne i Hercegovine bila je „Međunarodna saradnja biblioteka“.

Tokom tri radne sesije osvetljeno je nekoliko teorijskih tema (poput pitanja kulturne politike, pitanja kulturne diplomatije i biblioteka) i predstavljeni su brojni primeri pozitivne prakse međunarodne saradnje. Bibliotekar savetnik Hadija Kriještorac iz Biblioteke „Vuk Karadžić“ u Prijepolju, učestvovala je na skupu sa radom Biblioteka “Vuk Karadžić” Prijepolje u projektima interkulturne-prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora.

Rad je obradio regionalno povezivanje prijepoljske biblioteke na primeru „IPA“ projekta prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore “Evropa za kulturu, kultura za Evropu” (realizovan u period 2016-2017.) s naglaskom da su književni i kulturni program doprineli povećanju kvaliteta i obima kulturne saradnje pograničnih regija Srbije i Crne Gore (Limska dolina), povezujući kulturne institucije, poslenike kulture i umetnike.

Radovi sa Konferencije će biti štampani u zborniku koji će prirediti NB “Stefan Prvovenčani” Kraljevo.

Više na na sajtu Biblioteke “Stefan Prvovenčani” KraljevoLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading...