+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.com

In memoriam: Prof. dr Jovan Ljuštanović

Posle kraće bolesti u 66. godini preminuo je profesor Jovan Ljuštanović, proučavalac književnosti za decu, predsednik Upravnog odbora „Zmajevih dečjih igara“ i urednik časopisa „Detinjstvo“. Komemoracija i sahrana su održane u ponedeljak, 7. oktobra u Novom Sadu.

„Otišli smo u svet beli“ – Sahranjen prof. dr Jovan Ljuštanović

Danas je u Novom Sadu sahranjen profesor doktor Jovan Ljuštanović, proučavalac i stvaralac književnosti za decu, predsednik Upravnog odbora “Zmajevih dečjih igara”, urednik časopisa “Detinjstvo” i profesor na Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Novom Sadu. Iako je decenijama živeo i radio u Novom Sadu, za rodno Prijepolje je srcem, ali i delima, uvek bio posebno vezan.

Sadržaj preuzet sa sajta TV FORUM Prijepolje 

Jovan Ljuštanović je rođen u Prijepolju 1954. godine u učiteljskoj porodici. Po završetku gimnazije, po želji oca, upisuje fiziku. Ubrzo shvata da je njegova istinska ljubav književnost, nakon čega počinje studije na Filološkom fakultetu u Beogradu, koje završava sa prosekom 9.75. Magistrirao je 1997, a doktorirao 2006. godine na temu „Poetika modernog i srpska poezija za decu“.

Objavljivao je književne i pozorišne kritike u brojnim zbornicima, dnevnim listovima i periodičnoj štampi. Scenarista je pet emisija školskog programa RTS-a o istoriji književnosti. Radio je poslove korektora u štampariji „Borbe“ 13 godina, pisao radio igre za Radio Beograd, uređivao brojne dečije časopise.

Omaž rodnom gradu dao je kroz knjigu „Prijepolje pod zvezdama“, u kojoj se nalaze pripovetke u vezi sa Prijepoljem i njegovim žiteljima u periodu od 1979. do 1996. godine, obogaćene umetničkim fotografijama. Autor je knjiga „Crvenkapa gricka vuka“, „Književnost za decu u ogledalu kulture“, „Dečji smeh Branislava Nušića“ i „Brisanje lava“, za koju je 2009. godine dobio nagradu „Sima Cucić“ za najbolju knjigu o književnosti za decu.

Priređivao je tekstove za antologijske edicije Matice srpske, a 2014. godine dodeljeno mu je zvanje naučnog saradnika u oblasti humanističkih nauka.

Kao stručnjak za književnost sagovornik je bio u brojnim novinskim člancima i televizijskim emisijama, a među Prijepoljcima i Prijepoljkama će posebno ostati upamćen po pesmi „Otišli smo u svet beli“ („Kad venama Lim poteče“).

Komemoracija i sahrana su održane u ponedeljak, 7. oktobra u Novom Sadu, a u znak sećanja na delo Jovana Ljuštanovića, Televizija Forum će u 18 i 19:15 časova emitovati emisiju „Susreti: Jovan Ljuštanović“.

Takođe, bio je učesnik i u emisiji TV Forum Dvoumlje.

Aldina Luinović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading...