+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.com

Obeležena Dečija nedelja u Biblioteci

Biblioteka “Vuk Karadžić“ se kao i svake godine potrudila da bogatim i prikladnim sadržajem obeleži Dečiju nedelju. Manifestacija započeta gostovanjem pisca Stefana Tićmija i promocijom njegove knjige “Ja sam Akiko”, nastavljena je uz druženje sa osnovcima i predškolcima kroz interaktivne radionice i predavanja.

Kako je slogan ovogodišnje  manifestacije “Da pravo svako dete-uživa lako” za učenike nižih razreda osnovnih škola na Dečijem odeljenju Biblioteke i u ogranku “Stevan Tomović” u Brodarevu organizovano je niz radionica na temu dečijih prava. Cilj radionica bio je upoznavanje sa pravima deteta, značaj njihovog uvažavanja  i življenja u skladu sa njima. Radionice je upotpunilo čitanje pesama iz Bukvara dečjih prava Ljubivoja Ršumovića.

Za one nešto mlađe priređena je čitalačko – kreativna radionica “Vuk koji je ispao iz knjige” . Radionica, namenjena razvijanju govora i pripovedanja realizovana je sa predškolcima vrtića “Naša radost” i “Maslačak”. Čitali smo Vuka koji je ispao iz knjige i smišljali gde ćemo sve povesti Vuka i Crvenkapu. Tako je neki Vuk u šetnji susreo Spajdermena, neki čarobnu pticu, tigra, dok se neki Vuk ugodno smestio kod Crvenkapine bake i najeo kolačića. U završnom delu radionice deca su uposlila prstiće praveći i ukrašavajući papirnu igračku žabicu.

U toku Dečije nedelje Biblioteku su organizovano posetili učenici Osnovne škole “Milosav Stiković” sa Kolovrata i Ratajske, Osnovne škole “Vladimir Perić Valter” i učenici Osnovne škole “Mihajlo Baković” sa Seljašnice. Tradicionalno, učenici prvog razreda su dobili besplatno članstvo, a učenici ostalih razreda su grupno učlanjeni. Tom prilikom deca koja su prvi put posetila biblioteku upoznata su sa radom i pravilima ponašanja u biblioteci, njenim fondom i ulogom.

Takođe, Dečija nedelja je označila početak novog ciklusa male škole novinarstva „Žur za žurnalce“. Redakcija, koju od 2010. godine uspešno vodi novinar Indira Hadžagić-Duraković i kroz koju je prošlo više od stotinu osnovaca, započela je rad na novom broju Žurnalca koji će biti objavljen pred Novu godinu.

Video prilog TV 5 Užice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading...