+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

„Европа за културу, култура за Европу“

У свечаној сали Дома културе у Пријепољу 30. јануара одржана је конференција за медије на којој је представљен пројекат прекограничне сарадње „Европа за културу, култура за Европу”. Пројекат, који финансира Европска унија, спроводе Библиотека „Вук Караџић”, Удружење грађана „Лимски дарови”, Јавна установа „Ратковићеве вечери поезије” из Пљеваља и невладина организација „Стихом говорим” из Пљеваља.

Представницима медија, локалне самоуправе и грађанима представљен је значај и активности које ће се реализовати у оквиру овог пројекта чији је циљ доринос повећању квалитета и квантитета међународне сарадње кроз промовисање мултикултуралности и књижевности.

Садија Хоџић, директорка Библиотеке „Вук Караџић” истакла је да би пројекат требало да допринесе регионалној размени стваралаца, фестивала, културних добара, као и да подстакне афирмацију писане речи, младих аутора и буде подршка у постицању дечијег ставалаштва, информационог описмењавања сеоског становништва. Главне активности обухваћене пројектом односе се на организацију уметничког фестивала „Лим-водени жиг полимских градова”, формирање дигиталне библиотеке завичаја, организовање руралне ИТ школе и вођење јавне кампање „Европа за културу, култура за Европу”.

Присутне је у име локалне самоуправе поздравио председник Општине Пријепоље Драгољуб Зиндовић који је нагласио да су општине обухваћене пројектом дуго времена делиле јединствен и компактан културни простор те да је значајно да се тај простор поново интегрише. Осим финансијске вредности пројектан носи и једну ширу – укупну друштвену вредност.

У име партнерских организација присутнима су се обратили Милан Цмиљановић из Удружења грађана „Лимски дарови”,  Абаз Диздаревић из Јавне установе „Ратковићеве вечери поезије” и Живко Колашинац, шеф Заједничког техничког секретаријата Програма прекограничне сарадње Србија–Црна Гора.

Фотогалерија

Loading...