+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

„Арзамас“ Иване Димић у Библиотеци у Пријепољу

Писац и драматург Ивана Димић, добитница НИН-ове награде за 2016. годину, представила је пријепољској публици свој роман „Аразмас“ који јој је донео ово престижно признање.

Роман који тематизује однос између дементне мајке која умире и ћерке која се брине о њој утемељен је на ауторкином властитом искуству  и настајао је пуних седам година. Тражећи начин да исприча причу о мајци и ћерки, болести и смрти, о трагању, о смислу, о томе како „живот учи да је смисао у љубави упркос свему“, ауторка се определила за прозно-поетску и драмску форму, те се у роману смењују дијалошки сегменти и есејистички делови.

Поред разговора о структури романа, ауторка се неизбежно осврнула и на сам његов наслов – Арзамас, који је код јавности побудио велико интересовање. Према њеним речима наслов је изабран због цитата у књизи “Енергија заблуде” Виктора Шкловског. У тој теорији о Толстоју он пише како је гроф Толстој отишао у Арзамас да купи имање и кад се договорио с трговцем, остао је тамо да преспава. Усред ноћи га је пробудио ужас: смрт му је на уво шапнула “То се ти мене плашиш”. Шкловски коментарише: срећа и смрт, то је арзамаски ужас. „Ја сам узела ту реч за наслов јер се кћер која чува мајку оболелу од деменције налази у правом арзамаском ужасу“, истакла је Ивана Димић.

Разговор са Иваном Димић водила је Хадија Кријешторац, библиотекар-саветник. Осим о роману и о књижевности, пријепољска публика је била заинтересована за ауторкине ставове о актуелним друштвеним догађајима и стању у нашем позоришту и култури.

_________

Ивана Димић 
рођена је у Београду, дипломирани је драматург, аутор бројних кратких прича, драма, драматизација и ТВ сценарија, а „Арзамас“ је њена шеста књига.

Loading...