+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

Арт фестивала „Лим, водени жиг полимских градова“ : Пријепоље 25-27. мај 2017

Арт фестивал „ЛИМ, ВОДЕНИ ЖИГ ПОЛИМСКИХ ГРАДОВА“ који је приређен као део пројекта  „КУЛТУРА ЗА ЕВРОПУ, ЕВРОПА ЗА КУЛТУРУ“ одржан је у Пријепољу од 25. до 27. маја. Тродневни фестивал посвећен Лиму окупио је бројне учеснике и културне посленике из градова Полимља – Плава, берана, Андријевице, Бијелог Поља, Пријепоља, Прибоја, Рудог.

Манифестација је отворена у четвртак, 25. маја 2017, поздравним говором Садије Хоџић, директоке Библиотеке „Вук Караџић” и координаторке пројекта „КУЛТУРА ЗА ЕВРОПУ, ЕВРОПА ЗА КУЛТУРУ“. 
Програм под називом „Још нас има поред Лима“ био је посвећен стваралаштву младих Пријепољаца. Своје литерарне радове инспирисане Лимом говорили су ученици пријепољских основних и средњих школа, чланови групе „Машта“ из Основне школе „Милосав Стиковић“ на Коловрату и чланови редакције „Журналца“. У музичком делу програма наступили су полазници Основне музичке школе у Пријепољу. Прилику да представе своје производе имали су и ученици Економско-трговинске школе који су са својом компанијом „5 o’clock” освојили је прво место на Регионалном такмичењу ученичких компанија југозападне и централне Србије одржаном у Крагујевцу. 

Други дан фестивала који се одвијао под називом „Лимска песничка регата“ био је посвећен песништву аутора из полимских градова. Песнички караван који је кренуо из Пријепоља уз задржавања за пријем песника у Бијелом Пољу, Беранама и Андријевици зауставио се у Плаву, где је приређен песнички матине праћен пригодним културно-уметничким програмом. По повратку каравана у Пријепоље, учеснике фестивала и бројну публику у галерији Дома културе поздравили су представници организација које заједнички реализују програм прекограничне сарадње. Своје стихове на песничком митингу у Пријепољу казивали су Слађана Пауновић и Сенадин Пуповић (Плав), Ребека Чиловић, Велимир Ралевић (Беране), Шејла Хоти, Слободан Вучинић (Бијело Поље), Мирко Иконић (Прибој), Драган Папоњак (Рудо), Индира Хаџагић, Драгослав Бато Бабић, Његош Влаховић, Мумин Кучевић, Драгомир Малешић, Раде Бабић, Илхан Пачариз (Пријепоље), Амина Куч, гошћа из Рожаја. 
Ученици Пријепољске гимназије Јана Ракоњац, Неира Хаџалић, Милош Милошевић и Бакир Аломеровић казивали су стихове из Љетописа јеромонаха Полимског и песме песника из Лимске долине:
Есада Мекулија,  Хусеина Башича (Плав), Драгомира Ћулафића (Андријевица), Радоње Вешовића (Беране), Риста Ратковића,  Слободана Зорана Обрадовића (Бијело Поље), Вујице Бојовића (Пријепоље), Расима Ћелахметовића (Прибој) и Муведете Крехо (Рудо).

На Песничком матинеу у Плаву, уз песнике који су наступили у Пријепољу, своје стихове су говорили и Брахо Адровић из Берана и, као гост, Сафет Хадровић Врбички из Рожаја.

Трећи дан фестивала био је посвећен издаваштву. У холу Дома културе као пратећа манифестација  отворен је сајам књига у организацији „Ђачке задруге“ из Пријепоља која је представила ђачке уџбенике, литературу за децу, као и актуелна издања угледних издавача из Србије – „Службеног гласника“, „Прометеја“, „Публикума“…
Посетиоци су у Библиотеци „Вук Караџић“ имали прилику да погледају изложбу „Лимски излог“, поставку коју је пригодно из свог  књижног фонда приредила пријепољска библиотека – презентација књига и публикација о Лиму и лимској долини, као и наслова познатих књижевника и других аутора из полимских градова.

Завршетак манифестације обележио је састанак представника издавачких кућа из полимских градова који су  на округлом столу разговарали о даљој сарадњи и раду на заједничким издавачким пројектима посвећеним Лиму и лимској долини.

Фотогалерија>>

Више о Фестивалу читајте на сајту листа Полимље >>

Loading...