+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

МОНОГРАФИЈА О ПРИЈЕПОЉУ НА ОКРУГЛОМ СТОЛУ ГРАДСКЕ БИБЛИОТЕКЕ

У склопу обележавања Дана општине, Библиотека “Вук Караџић” данас је за округлим столом окупила локалне хроничаре који су оставили писани траг о животу људи града који је се, као ретко који, може похвалити својом богатом историјом, културом и традицијом.

Како од добре иницијативе направити концепт и наћи начин да се пројекат изфинансира, одреде смернице, оформи тим стручних људи који ће радити на прикупљању грађе из различитих области живота људи кроз неколико векова, и све то преточити у књигу која би, по мишљењу учесника округлог стола, требала да буде један од значајнијих пројеката везаних за културу града, само су нека од питања о којима се расправљало на округлом столу, који је поводом обележавања Дана општине, организовала Библиотека “Вук Караџић”.

Учесници скупа су се сложили да Пријепоље, као град који заиста има богату историју и традицију, заслужује и своју монографију која ће, поред географских карактеристика, објединити све значајне датуме и догађаје везане за историју, културу, образовање… Биће то, како примети Љубиша Вуковић, “крупан залогај” и за најстручније људе који буду окупљени око пројекта јер, иако о Пријепољу има доста писаних трагова, поједине области су мало или недовољно истражене.

Зато ће писање монографије о Пријепољу бити, у правом смислу, стручни и научни изазов, који не сме да има било какву везу са политиком, нагласила је Хадија Кријешторац, дипломирани филолог и библиотекарка.
Она је нагласила да ће библиотека тиму који буде радио на изради монографије, пружити неопходну логистичку подршку, а да у пројекат морају бити укључени људи од струке и институције који ће, свако на свој начин и по јасно дефинисаним смерницама, учествовати у свакој етапи реализације пројекта.

“Уколико општина стане иза пројекта монографија би светлост дана могла угледати тек за десетак година јер је реч о обимном послу који, поред финансијских средстава захтева и много истраживачког рада”, сматра она.
“Општина је заинтересована за реализацију пројекта, а средства се осим из општинске касе могу потражити од ресорног министарства али и донатора. Но, пре свега мора се доћи до оквирне цифре како би се што пре добило “зелено светло” за почетак израде монографије”, сматра Радослав Коругић, директор Дома културе.

Оно што је сасвим извесно је да ће о овој иницијативи тек бити разговора јер су, сложили су се учесници скупа, ствари померене са “мртве тачке”. Ако се усвоји иницијатива Матичне библиотеке, биће биће то дуг и мукотрпан посао за све који буду учествовали у реализацији овог великог пројекта.
Први корак је учињен…још ће их много бити до коначне реализације. Но, то овај град свакако заслужује.

Јасмина Бегановић

Текст преузет са сајта Листа „Полимље“

Loading...