+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

ПОЕЗИЈОМ ПРОТИВ ПРЕДРАСУДА : Промоција збирке песама „Стихом говорим 5 +“

Између корица књиге пезије „Стихом говорим 5 +“ објављење су и песме Драгослава Бата Бабића и Илхана Пачариза, песника из Пријепоља.

„Милион је ствари које могу подијелити људе, од тривијалних до историјских, смишљених или наметнутих, а само праве ствари непогрешиво спајају људе“ рекао је у свом уводнику уредник књиге поезије „Стихом говорим 5 +“, Зоран Обрадовић.
Ова изузетна збирка песама више од педесет аутора са простора екс Југославије и расејања промовисана је у пријепољској Библиотеци и резултат је активности у оквиру прекограничног пројекта „Европа за културу – култура за Европу“ коју Библиотека реализује са културним установама из Бијелог Поља.
На промоцији је истакнуто да је књига „Стихом говорим 5 +“ плод петогодишњег рада Међународног удружења „Сихом говорим“ које је објавило укупно 5 заједничких књига и представило поетској јавности више од 80 аутора који живе на свим континентима:
„Књига, рекао је Александар Обрадовић, из Бијелог Поља, већ од првог дана прелази велике путеве, допире до свих континената и шаље свету, своје недовосмислене поруке да су култура и стваралаштво вредности цивилизације на којима почива будућност. Обрадовић је подсетио да су захваљујући прекограничном пројекту „Европа за културу – култура за Европу“ активности које у Бијелом Пољу постоје већ неколико година, постале и саставни део већег пројекта који је добио подршку Европске уније због своје мисије на зближавању људи, упознавању различитих култура и афирмацији савременог поетског стваралаштва.
Прекогранични пројекат „Европа за културу – култура за Европу“ омогућио је, како је нагласила Хадија Џигал Кријешторац, и зближавање културних установа две државе, сусрете и обнављање сарадње на промовисању заједничких добрих вредности а сама књига има једну идеју водиљу: борбу против предрасуда.
Своје и стихове својих колега на промоцији су говорили песници Драгослав Бато Бабић,чије се песме налазе између корица књиге, Ранко Радовић, песник који живи и ствара у Торонту и Соња Миловановић, песникиња из Лајковца. У књизи „Стихом говорим 5 +“ објављење су и песме Илхана Пачариза, песника из Пријепоља.

М.Ц.

Текст преузет са сајта листа „Полимље“ >>

Галерија фотографија >>

Loading...