+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

ПРОМОВИСАН ЧАСОПИС „БОШЊАЧКА РИЈЕЧ“: КАКО БОШЊАЦИ ВИДЕ СЕБЕ

Вијести о дневно политичким догађајима са кратким вијеком трајања остаће део старе уређивачке концепције.

Часопис „Бошњачка ријеч“ које се недаво појавио из штампе као четвороброј има тенденцију да постане стручни и научни часопис који је објављивати радове референтних бошњачких стручњака, књижевника, истраживача и научних радника са територије новопазарског санџака и Србије.

Часопис у издању Центра за бошњачке студије излази пред читаоце већ 11 година а последња свеска у којој се налазе бројеви од 36 – 39 поставља границу између раније и нове концепције у смислу уређивачке политике. Вијести о дневно политичким догађајима са кратким вијеком трајања и интересовања остаће део старе уређивачке концепције а окосницу часописа чиниће искључиво теме које се односе на постојање Бошњака кроз историју, њихово присуство у култури и традицији некада и данас, представљање истакнутих Бошњака, преводи књижевних и стручних дијела и студија важних за Бошњаке:

„То је часопис за културну платформу Бошњака у Србији. Часопис којим Бошњаци желе да се представе на начин како они виде себе а не онако како их доживљавају и виде други. Будући да живимо у мултиетничком друштву ово је начин да доминантна, српска православна култура, види Бошњаке на нови начин, кроз њихово представљања себе самих, своје књижевности, прошлости, идентитета, ставова… јер је нормално да о истом догађају Срби и Бошњаци неће имати и немају исти став“ рекао је на промоцији доцент доктор Сеад Шемсовић, представљајући часопис као годишњак са четири броја.

О значају часописа Бошњачка ријеч су говорили Есад Џуџо, др Реџеп Шкријељ у име оснивача и издавача који су рекли да је и држава Србија финансијски подржала његово излажење и концепцију док је Алмир Мехонић, уредник часописа „Диван“ који под покровитељством ЕУ излази у Луксембургу, такође као гласило бошњачке мањине говорио о часописима које су, кроз историју, издавала разна удружења у Србији, Црној Гори, Босни и Херцеговини и Хрватској.

Часопси „Бошњачка ријеч“ ускоро ће моћи да се надју у свим библиотекама на територији санџачких општина и шире као периодика која би требало да буде инспирација и подстрек за научно истраживачку делатност, културу и стваралаштво Бошњака.

Текст преузет са сајта листа Полимље >>


Фотогалерија >>

Loading...