+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

Библиотека „Вук Караџић“ на 29. Међународном фестивалу хумора за децу у Лазаревцу

Међународни фестивал хумора за децу који се по 29. пут одржава у Лазаревцу ове године је од 11. до 14. септембра окупио бројне учеснике – децу, наставнике, уметнике, библиотекаре, писце и културне посленике посвећене књижевности за децу . Фестивала је обухватио разноврсне програме и садржаје за најмлађе, а у оквиру манифестације уручене су и две престижне награде које се традиционално додељују писцима за децу – Златно и Сребрно Гашино перо.

Овогодишњи лауреат нагаде Златно Гашино перо која се додељује за стваралачки допринос срећи детињства је Дејан Алексић. Награду Сребрно Гашино перо за најдуховитију књигу за децу објављену на српском између два фестивала жири библиотекара – Остоја Продановић из Ваљева, Анђелија Пургинић из Сомбора и Марија Стиковић из Пријепоља – доделио је Весни Алексић за роман Лудвиг ван Моцарт.

„Књига Лудвиг ван Моцарт је у многим својим димензијама шаљива – она је једна моћна, велика и маштовита уметничка игра. Такође, ово је књига о љубави, својеврстан уџбеник о одрастању и значају породице и васпитања; она подучава о музици, генијима и животу (…) Она младе људе охрабрује да развијају своје посебне дарове и, упркос свему, „иду за својом звездиом“ (…) Хорације је таква дела називао онима која „поучавају и веселе“.

Из саопштења жирија

Loading...