+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

ЗАВРШЕН ПРОЈЕКАТ „КУЛТУРА ЗА ЕВРОПУ, ЕВРОПА ЗА КУЛТУРУ“: БИБЛИОТЕКА ПРИМЕР ДОБРЕ ПРАКСЕ

Библиотека и удружење „Лимски дарови“ стекли углед и обезбедили референце за финансијску подршку ЕУ у реализовању нових пројектних предлога.

Јуче је Библиотека „Вук Караџић“ ставила тачку на велики прекогранични пројекат „Култура за Европу, Европа за културу“ иза којег је Европска унија стала са преко 152.000 евра. Поводом успешног завршетка пројекта одржана је конференција за медије на којој су до детаља представљене све активности и циљеви предвиђени пројектом.

Честитајући Библиотеци и Удружењу „Лимски дарови“ које је било партнер у реализацији овог успешног пројекта, Миљана Матовић, је и у име Делегације ЕУ изразила наду да ће он продубити традиционалну повезаност становништва северне Црне Горе и југозападне Србије и бити пример добре праксе у јачању међусобне сарадње и културних веза. Нагласила је такође, да су се реализатори, иако без искуства, изврсно снашли у свим сегментима пројекта чиме су стекли углед и себи обезбедили референце за подршку ЕУ у реализовању нових пројектних предлога.

Пројектне активности о којима је говорила директорица Библиотеке, Садија Хоџић, као менаџер на пројекту, највише су се односиле на коришћење савремених информатичких технологија, обуку 253 старија лица за рад на рачунарима, омогућено је да 10 младих људи да стекне европски ECDL сертификат за рад на посебним рачунарским програмима који ће им олакшати запошљавање. Као круна пројекта је набавка изузетно вредне и скупоцене опреме за дигитализацију завичајне грађе која ће сачувати богато културно наслеђе ових крајева и учинити га доступним целом свету.

Садија Хоџић је навела и цео сет других активности које је реализовало удружење „Лимски дарви“ као партнерска организација. Реч је о Арт фестивалу „Лим водени жиг полимских градова“ који је показао да култура заиста брише границе. Крајњи резултат је књига „Лимске песничке Луке“ као трајан документ о томе колико је поезија моћна и витална, и како песници имају снагу и жељу да брзо успоставе сарадњу и врате је у старе токове које је Лим давно уклесао.

М.Ц.

Текст преузет са сајта листа Полимље>>

Loading...