+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

У оквиру програма Библиотеке „Вук Карaџић“: ПОЧЕО НОВИ „ЖУР ЗА ЖУРНАЛЦЕ“

Са почетком нове школске године почело је ново окупљање основаца заинтересованих за Малу школу новинарства коју већ седам година води новинар Индира Хаџагић. Рад ће бити сумбимиран у двадесет првом броју Малих новина за децу и родитеље „Журналац“ захваљујући максималној подршци пријепољске Библиотеке.

Мала школа новинарства „Жур за журналце“ коју је конципирала и коју води новинар Индира Хаџагић почела је да ради у јесен 2010.године као део пројекта Библиотеке „Вук Караџић“ који је финансирало Министартво за културу. Од тада, па до ове јесени, кроз школу је прошло стотинак ученика виших разреда основне школе али и средњошколаца са циљем да се млади што раније упознају са функционисањем медија, да развијају критичко мишљење о свету око себе, појавама али и садржајима које нуде савремени медији који су веома присутни у њиховој свакодневици и често пресудно утичу на формирање ставова и укуса.

Захваљујући разумевању и великој подршци Библиотеке „Вук Карадћић“ која је ову радионицу уврстила у свој годишњи програм рада, „журналци“ обележавају седам година ове јединствене школе новинарства кроз текстове који ће бити објављени у предновогодишњем двадесетим првом броју „Журналца“, малих новина за децу и родитеље које представљају сублимат рада.

Директорица Библиотеке „Вук Караџић“ Садија Хоџић даје пуну подршку оваквом раду са децом и изражава задовољство што је издавач по много чему посебне публикације коју стварају деца.

-Као и претходних година владало је велико интересовање младих, односно ученика основне школе за стицање и развијање знања о новинарству. Као резултат рада изашла су током 2016.године два броја „Журналца“ који садрже веома озбиљне текстове, исказују жеље, али често дају и критички осврт на стварност која је виђена дечјим оком веома реално. „Журналац“ је постао омиљен не само међу децом, читају га и у Библиотеци, већ и међу њиховим наставницима и родитељима. Упркос скромном буџету, Библиотека је и ове године издвојила средства за штампање два броја ове посебне дечје новине.

До сада је у „Журналцу“ објављено преко 300 текстова ученика од 11 до 18 година. Обележавајући мали јубилеј када је у априлу изашао двадесети број, „журналци“ су, пратећи пројекат прекограничне сарадње Библиотеке „Вук Караџић“ из свог угла насликали стиховима и причама реку Лим, што је посебан додатак, те је тако двадесети број имао и увећан број страна.

Тако су се стихови и белешке малих новинара посвећени Лиму нашли у књизи „Лимске песничке луке“ коју је Библиотеке штампала у оквиру реализације свог пројекта прекограничне сарадње „Култура за Европу, Европа за културу“.

Са „Журналцем“ је сарађивала и Јасминка Петровић најчитанији писац за децу и као резултат те сарадње су и бројни текстови „журналаца“ који су се нашли у књизи „Пријепоље из дечјег угла“ у издању Библиотеке „Вук Караџић“. А Јасминка Петровић је рекла о „Журналцу“: „Актуелан, информативан, савремен, занимљив. Све у свему-свака част“!

И.Х.

Loading...