+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

Лакше до студирања и стручног усавршавања у ЕУ – Програм Ерасмус Плус

Трибине „Студирам, путујем, упознајем Европску унију“ и „Могућности за повезивање образовних установа и усавршавање наставника из Србије у ЕУ” одржане су у уторак, 12. децембра у Библиотеци “Вук Карџић” – чланици ЕУтека мреже библиотека, у оквиру пројекта „ЕУтека – ЕУ у вашој библиотеци“.

Горан Богуновић из Темпус Фондације која спроводи ЕУ програм Ерасмус Плус у Србији представио је заинтересованим средњошколцима и студентима из Пријепоља могућности да учествују у стипендираним студентским разменама на свим нивоима студија, као и целокупним мастер студијама, у 33 европске земље. Такође, представљене су и могућности за мобилност младих до 30 година, без обзира да ли студирају или не, у виду омладинских размена и волонтирања у иностранству. Такође, биће представљен и Средњеевропски програм универзитетске размене (CEEPUS).

На другој трибини – “Могућности за повезивање образовних установа и усавршавање наставника из Србије у ЕУ”, намењеној просветним радницима, представницима основних и средњих школа и предшколских установа и других организација које се баве образовањем, омладинских организација и организацијама цивилног друштва, представљени су Еразмус + стипендирани програми мобилности наставног и ненаставног особља из школа из Србије  ради професионалног усавршавања у земљама ЕУ, као и стратешких партнерстава установа из Србије и Европске уније.

Учесници трибине имали су прилику дс сазнају нешто више и о  могућностима унапређења наставе и сарадње наставника и тренера путем eTwinning и EPALE интернет платформи.  Представљени је и систем подршке каријерном вођењу и саветовању кроз активности и ресурсе националног центра Еурогуиданце мреже у Србији – семинари за наставнике, вебинари, обуке, база образовних могућности и друго. Учесницима скупа представљено је коришћење Europass алата и докумената, укључујући Еуропасс радну биографију (CV), језички пасош и документ о мобилности.

Учесницима трибина обратили су се и Александар Ђукић, координатор пројекта „ЕУтека – ЕУ у вашој библиотеци“ и Тео Тараниш, члан Тима Европа, који је говорио о  Европској унији и процесу приступања Србије ЕУ.

Фотогалерија >>

Loading...