+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

„Завичајни рокенрол“ у пријепољској библиотеци

Премда су мишљења о томе да ли је рокенрол мртав или не подељена, несумњиво је да рокенрол култура битно утицала на обликовање укуса и ставова бројних генерација. Теми завичајног рокенрола био је посвећен Округли сто завичајних одељења који је пети пут по реду одржан у Библиотеци „Вук Караџић“.

Појединце, музичке бендове који су оставили траг у својим срединама представили су библиотекари завичајних одељења из – Народне библиотеке Србије, Крагујевца, Краљева, Новог Пазара, Пљеваља, Обреновца, Ужица, Старе Пазове, Пријепоља.

У периоду од шездесетих година до данас чак и у мањим срединама рок култура је имала своје следбенике. По угледу на америчке и енглеске бендове оснивани су музички састави који су доносили другачији звук, али и другачији систем вредности који је мењао дотадашњи културни пејзаж. На скупу је било речи и о ствараоцима који су излазили су из оквира локалне средине и дали допринос развоју југословенске рок сцене – попут крагујевачке групе Смак и Радомира Михајловића Точка, незаобилазних одредница у свакој енциклопедији југословенског рока.
Значајан допринос раду скупа била је и презентација Драгана Милошевића из Народне библиотеке Србије. Он је представио прву београдску Гитаријаду из 1966. године кроз оригиналне фотографије из легата Бранибора Дебељковића који је део посебних фондова НБС.

Фотогалерија >>

Прилог ТВ Форум Пријепоље (видео) >>

Вест на сајту листа Полимље >>

Loading...