+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

„Авдија у Пријепољу“ Бесима Вељовића – нова књига у издању Библиотеке „Вук Караџић“

У издању Библиотеке „Вук Караџић“ из штампе је изашла књига „Авдија у Пријепољу“ коју је приредио Бесим Вељовић. Реч је о морално-поучном спеву „Авдија“ написаном давне 1866. године из пера Јусуф-бег Ченгића из Фоче.

Песма је написана у облику савета и првобитно је била намењена блиском сроднику Јусуф-бега, братићу Авдији. Она је, међутим, далеко надмашила уске породичне оквире о чему најбоље сведочи њена широка не само просторна, већ и временска распрострањеност. Преносећи се усмено, с колена на колено, ова песма-спев међу муслиманским становништвом Босне и Санџака доживљава се као део усмене традиције. 

Како наводи ауторка рецензије, др Аиша Софтић сама пјесма није непозната, посебно хисторичарима бошњачке књижевности. Разлог због којега се приређивач Вељовић одлучио да је ревитализира је чињеница да је веома мало примјерака ове пјесме доступно широј читалачкој публици (…) Најзанимљивији дио у рукопису свакако јесте Увод у којем аутор доноси драгоцјене податке о животу ове пјесме у првим деценијама 20. стољећа. Изнимно су значајни подаци да је пјесма „Авдија“ у градској муслиманској средини Санџака била врло распрострањена, а посебно чињеница да су је чувале и његовале мајке и користиле као својеврсну поучну литературу при одгоју своје дјеце.

За поновно представљање „Авдије, поучне књижице за школску младеж“ од Јусуф-бега Ченгића коју је „повећао и издао“ бег Капетановић ~ Љубишак приређивач се овом приликом определио за издање из 1931. године издавачкe куће Графија B. Buchwald и друг из Сарајева. 

Loading...