+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

„Монографијом кроз завичај“ : Округли сто завичајних одељења у пљеваљској библиотеци

У организацији Народне библиотеке „Стеван Самарџић“, 26.09.2018. године, одржан је први Округли сто завичајних одељења, на тему „Монографијом кроз завичај“. 

Учешће у овом стручном скупу, који је одржан у сали Скупштине Општине Пљевља, узели су библиотекари из Црне Горе и Србије, представивши у презентацијама монографије које баштине у завичајним фондовима, а које су значајна и незаобилазна библиотечка грађа о историјским, културним, привредним и другим особеностима појединих средина. 

Округли сто отворила је директорица библиотеке, Ђина Бајчета, пожелевши гостима успешан рад и угодан боравак у Пљевљима. 
Богато културно-историјско наслеђе пљеваљског краја, које су забиљежиле монографије завичајног фонда Народне библиотеке „Стеван Самарџић“, представила је завичајна библиотекарка Софија Јеловац, која је и уредница Округлог стола. 

Сви представљени радови биће публиковани на заједничком ДВД издању, и тако постати значајан извор информација у што успешнијој поставци завичајних фондова.
У раду Округлог стола учестовали су библиотекари из Националне библиотеке Црне Горе „Ђурђе Црнојевић“ из Цетиња, Народне библиотеке „Радосав Љумовић“ из Подгорице, Градске библиотеке и читаонице из Котора, Народне библиотеке из Бијелог Поља, Библиотеке „Вук Караџић“ из Пријепоља, Народне библиотеке „Доситеј Обрадовић“ из Новог Пазара, Народне библиотеке „Вук Караџић“ из Крагујевца, Библиотеке „Влада Аксентијевић“ из Обреновца, Народне библиотеке „Доситеј Обрадовић“ из Старе Пазове и Народне библиотеке „Стеван Самарџић“ из Пљеваља.

Loading...