+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

БИБЛИОТЕКА И ЦВЕЋЕ: ДИГИТАЛНИ ХЕРБАРИЈУМ

„Деца то већ раде, фотографишу цвеће, биљке, само још треба да фотографију пошаљу на једно место и запамте све о ономе што су „усликали“. Тако ће дигитализовати ботаничку башту свог каја“, каже Мирко Марковић, реализатор пројекта е- хербаријум.

У оквиру пројекта Хортикултурне – електронске библиотеке, данас је Библиотека „Вук Караџић“ реализовала креативне радионице за израду е – хербаријума. Учествовали су ученици основне школе из Велике Жупе и Економске школе а Библиотека се укључила у мрежу хортикултурних библиотека око које су се, ове године, окупиле истакнуте библиотеке Србије и окружења.

Тек је долазак у Пријепоље и Библиотеку „Инфобуса“ за Марковића био право изненађење.
„Овде се толико тога ради, чак се плашим да тај рад није довољно познат широј јавности. У Пријепољу смо имали шта да видимо. Хортикултура је итекако присутна у животу младих овог града, овде се влада новим технологијама а Инфобус је опремљен часописима који одговарају нашим захтевима. У Пријепољу, дакле, већ постоји оно што ми треба да радимо у целој земљу а то говори о визији коју једна библиотека има и локалној заједници. Требало би да сте поносни“, додаје Марковић.

Након креативних радионица биће урађен дигитални хербаријум локалне заједнице и основне школе, који улази у избор за најбољу е- хербаријум ове године и представља се на Фестивалу пољског цвећа у Београду. Деца и млади треба да сликају цвеће из свога краја, напишу како се у народу зове, опишу локацију на којој успева и да се потруде да у дигиталној библиотеци пронађу латински назив онога што су сликали.

„Тиме постижемо цео круг. Деца то већ раде, фотографишу цвеће, биљке, само још треба да фотографију пошаљу на једно место и запамте све о ономе што су „усликали“. Тако ће дигитализовати ботаничку башту свог каја, локалног цвећа, биљака. Ми ту машину за дигитализацију сви имамо у џепу, само је не користимо“

„Библиотека је ту да овим активностима да научну димензију. Књиге имамо, доступне су сваком читаоцу а сваки од њих, управо овде, може знањем и образовањем допунити тај свој мотив за лепоту и особеност свог краја, рекла је након завршених радионица директорица Библиотеке, Садија Хоџић.

Библиотека је недавно, у оквиру пројекта, засадила 22 руже на простору летње читаонице а већ на пролеће руже ће имати неку нову, своју, причу.

М.Ц.
Текст преузет са сајта листа Полимље >>
Прилог Телевизије Форум >>

Loading...