+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

Пројекат Дигитални грађанин

У оквиру пројекта Дигитални грађанин данас је у Народној библиотеци Србије одржана прва у низу микробит обука за 45 запослених из 20 библиотека у Србији.

Почетком фебруара 20 библиотека из Србије чије су пријаве на конкурс за учешће у пројекту Дигитални грађанин оцењене као најбоље добиће по 20 микробит рачунара спакованих као књига које ће моћи да изнајмљују грађанству и користе за спровођење бесплатних радионица у библиотекама, образовним установа и другим јавним просторима. Поред овога, предвиђена је и реализација јос две напредније едукације за библиотекаре, као и донација по пет „уради сам“ електронских сетова, као додатак микробитовима.

У другој фази пројекта, биће одабрано пет најактивнијих библиотека по броју корисника микробитова и одржаних радионица, којима ће бити донирани 3Д принтери као и потребна обука за коришћење и преношење знања. Као и микробит уређаји, принтери би требало да стоје на располагању грађанима у просторијама библиотеке.

Циљ пројекта Дигитални грађанин је оснаживање локалних заједница и припрема за савремене изазове тржишта рада, знања и компетенција. Доступност нове технологије и едукације требало би да превлада отклон према савременим технологијама и учини их доступним за све категорије становништва.

У пројекат је укључено 20 библиотека са територије Републике Србије: „Ержебет Јухас“ из Суботице, „Жарко Зрењанин“ из Зрењанина, Градска библиотека у Новом Саду, Шабачка библиотека, Библиотека града Београда (дечје одељење), Народна библиотека „Илија М.Петровић“ из Пожаревца, Народна библиотека Осечина, Библиотека „Центар за културу“ Кладово, Народна библиотека Бор, Народна библиотека „Радисав Никичевић“ у Јагодини, Наронда библиотека „Вук Караџић“ у Крагујевцу, Градска библиотека Чачак, Народна библиотека Ужице, МИКЦ Инфобус Пријепоље, Народна библиотека Крушевац, Народна библиотека „Његош“ из Књажевца, Народна библиотека „Доситеј Обрадовић“ у Новом Пазару, Универзитетска библиотека „Никола Тесла“ у Нишу, Народна библиотека „Радоје Домановић“ у Лесковцу и Јавна библиотека „Бора Станковић“ из Врања.

Пројекат Дигитални грађанин спроводи Институт за иновативност и развој младих из Загреба у целом региону и на овај начин укључује укупно 170 библиотека, међу којима је 120 из Хрватске, 20 из Босне и Херцеговине, 20 из Србије и 10 са Косова. Локални партнер у Србији је програм Битка за знање чији је носилац Фонд Б92.

Вест преузета са сајта Б92 >>

Loading...