+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

Чаролија читања на Национални дан књиге

Програмом Чаролија читања, у којем је учествовало двадесетак ученика средње школе, у Библиотеци „Вук Караџић“ је обележен Национални дан књиге.

Чаролија читања се темељи на четири речи – читање, писање, говорење и слушање са циљем да се учесници подстакну на активно и континуирано читање, креативно писање, слободно вербално изражавање и активно слушање.

„Данас смо између осталог преиспитивали и вредности и особености вашег краја и могу рећи да су их учесници веома свесни и поносни су на њих. Издвојили су природу, реке, заједништво, хармоничне међунационалне односе, храну…”, рекла је за лист Полимље Милица Јовановић ауторка програма и водитељ радионице из удружења “Пријатељи деце Чукарице”.

„Циљ радионице био је, како је изјавила Садија Хоџић, директорица Библиотеке, да се пружи додатни импулс култури читања и да на тај начин афирмишемо књигу као незаобилазан сегмент образовања, културе и информисаности и наравно библиотеке као базичне установе културе сваког друштва“.

Редакција Журналца

У оквиру обележавања 28. фебруара, Националног дана књиге, приређена је тематска изложба из историје књиге, писма и библиотека на свим одељењима а редакција, „Журналац“ данас је састала како би припремила пролећно издање овог часописа за децу и одрасле.

Национални дан књиге и ауторских права установљен је као празник 2013. године, а прославља се као сећање на дан када је 1832. године у Београду основана прва српска јавна библиотека која ће временом прерасти у националну библиотеку – Народну библиотеку Србије.
Библиотека је основана у књижари Глигорија Возаровића, а велику заслугу за њено утемељење имали су бројне угледне личности тога доба попут Јеврема Обреновића, Антонија Арнота, доктора филозофије, песника и писца Димитрија Давидовића, Димитрија Исаиловића, Јована Стејића, Саве Текелије и многих других.

Лист Полимље: БИБЛИОТЕКА ОБЕЛЕЖИЛА НАЦИОНАЛНИ ДАН КЊИГЕ: ЧАРОЛИЈА ЧИТАЊА >>

Loading...