+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

“Пионирке” : виртуелна изложба Европеане

Два женска портрета (у предњем плану Маријана Преинделсбергер ), 1881, Хелена Шерфбе
Национална галерија Финске

У сусрет 8. марту, Међународном дану жена, Европеана је приредила виртуелну изложбу Пионирке у чијем фокусу су животи и достигнућа осам изузетних Европљанки које су стварале у области уметности, природних и друштвених наука. Од жена које су поставиле темеље бобри за женска права до прослављених научница, ова изложба одаје признање историјском доприносу који су оствариле на пољу људског знања и културе.
Изложба нас упознаје са изузетним женама, како готово непознатим, тако и чувеним, из различитих делова Европе које су стварале у периоду од 16. до 20. века.


Представљене су Марија Склодовска-Кири, физичарка и хемичарка, двострука добитница Нобелове награде; Марија Сибила Меријан, илустраторка научних дела из области биологије и ботанике; Софонизба Ангвисола, италијанска сликарка из епохе ренесансе и барока; Алета Јакобс, холандска сликарка јеврејског порекла, борац за права жена; Госпођа де Стал (Жермена Некер), француска књижевница; Амелија Линдегрен, шведска сликарка; Елиза Леонида Замфиреску, румунска инжењерка.

Loading...