+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

У част велике глумице Милене Дравић: “Кључ снова” била је љубав

Милену Дравић гледале су највеће холивудске звезде у филму који је у исто време у социјалистичкој Југославији био забрањен.

Књижевно вече које је Библиотека “Вук Караџић” приредила синоћ својим читаоцима, протекло је као трептај. Томе је допринело интересантно приповедање Аните Панић, ауторке монографије “Милена Дравић или кључ снова”, “зачињено” одабраним видео записима из култних филмова знамените глумице, мало познатим детаљима из њеног живота испуњеног љубављу према професији, поштовању према колегама и уопште људима.

Ауторка је истакла да је рад на припремању монографије био дуготрајан и да је истражујући тек постала свесна чињенице колико је Милена била велики човек, са којим жаром је подржавала своје колеге, волела људе и колико брачном пару Дравић – Николић, нису биле важне материјалне вредности којих су се без размишљања одрицали за добробит угрожених.

“Милене више нема, али је драгоцено да о њој сазнамо и такве ствари. Гледала сам да ова монографија буде сериозна, да, када отворите корице, књига буде једна реминисценција Милениног стваралаштва. Али то не значи да у њој нема занимљивости које су о глумици изговорили и написали велики редитељи, колеге и пријатељи”, рекла је Анита Панић наводећи да књига обилује утисцима које су о Милени написали редитељ Вељко Булајић, холивудски глумац Олег Видов са којим је снимила култни филм Неретва, глумице Мира Фурлан, Милена Зупанчич и други. Панић је изнела још један куриозитет да су у одређеном тренутку Милену Дравић гледале највеће холивудске звезде у филму Душана Макавејева, Мистерија организма који је у исто време у социјалистичкој Југославији био забрањен.

Иначе, монографија је изашла на 60. годишњицу смимања првог филма велике глумице, Врата остају отворена Франтишека Чапа 1959. године, када је на самом сету глумица постала пунлетна. Од тада је смимила 170 играних филмова, одиграла 12 позоришних представа, велики број тв драма, серија и емисија.

Издавач монографије, Филмски центар Србије у сарадњи са Службеним гласником овај значајан посао поверио је Анити Панић, новинарки и списатељици, добитници бројних међународних признања за документарно – сценаристички рад.

Ауторку књиге, Аниту Панић, пријепољска читалачка публика упознала је пре две године када је јавности представила књигу о глумцу Петру Краљу али и прошлог 8. марта када је Библиотека организовала музичко поетски програм “Руско вече”.

М. Ц.

Текст преузет са сајта листа Полимље

Loading...