+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

Програмирамо уз Micro:bit – бесплатне радионице за ученике

У оквиру пројекта Дигитални грађанин у Инфобусу и Библиотеци „Вук Караџић“ од почетка маја одржано је више од 15 радионица за основношколце са циљем да се упознају са микро-бит рачунарима и БОЗОН сетовима.

Библиотека „Вук Караџић“ са МКИЦ Инфобусом једна је од 20 библиотека из Србије која је укључена у овај пројекат путем кога је за своје кориснике обезбедила 20 микро-бит рачунара и 5 БОЗОН сетова. Реч је о рачунарима развијеним за једноставно учење програмирања у више програмских окружења који омогућавају да се у врло кратком времену усвоје основе програмског размишљања.

Од почетка маја у сарадњи са основним школама библиотекари су одржали око 15 радионица са ученицима из школа на Коловрату, Сељашници, као и са ученицима школе „Владимир Перић Валтер“ из Пријепоља.  У радионицама је учестовало близу 100 полазника из наведених школа.

Наредне радионице за ученике орджаће се у информатичким кабинетима у сарадњи са наставницима и професорима информатике. Такође, ова врста обуке у току летњих месеци  биће доступна за све заинтересоване чланове Библиотеке.

Све радионице су бесплатне, а микро-бит рачунари се могу позајмљивати за самостално учење и усавршавање знања.

Пројекат Дигитални грађанин има регионални карактер и укључује 170 библиотека из Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине и Косова.
Циљ пројекта је оснаживање локалних заједница и припрема за савремене изазове тржишта рада, знања и компетенција. Доступност нове технологије и едукације требало би да превлада отклон према савременим технологијама и учини их доступним за све категорије становништва.
Пројекат спроводи Институт за иновативност и развој младих из Загреба у целом региону и на овај начин укључује укупно 170 библиотека, међу којима је 120 из Хрватске, 20 из Босне и Херцеговине, 20 из Србије и 10 са Косова. Локални партнер у Србији је програм Битка за знање чији је носилац Фонд Б92.

Loading...