+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

Промоција књиге „Рат и мир капетана Река“ – Човек који је одбио да почини злочин

О команданту муслиманске бригаде из Горажда Амиру Реку, који је 1992. године спасио смрти 45 Срба из села Бучје код Горажда, новинар и публициста из Црне Горе Будо Симоновић написао је књигу „Рат и мир капетана Река“, која је промовисана у Библиотеци Вук Караџић. Прича о човеку који је одбио да почини злочин порука је пре свега младим људима, истакнуто је на промоцији.

Амир Реко одбио је да нападне село Бучје, позвао мештане да се предају, а за узврат им обећао живот, што је испунио. Само неколико дана пре тога, Амиру су убијени и спаљени мајка и деда и још пет чланова уже фамилије.  Новинара и публицисту Буда Симоновића ова прича је пре две и по године инспирисала да напише књигу о њему.

Амир Реко је касније, кад је осјетио да му пријети опасност да ће га ликвидирати успио да се извуче из Горажда. Из Македоније је побјегао у Данску одакле није долазио 17 година. Кад се после 17 година вратио, неко од тих Срба је почео ту причу да отвара. Онда су колеге новинари из Сарајева направили једну телевизијску причу, што је био и мени повод да кренем шире у ту причу и да је пробудим, да дођем до свих свједока и до свих значајнијих детаља који ће показати да и у рату има људи – каже аутор књиге Будо Симоновић.

Амир је и до данас остао у контакту са неким људима села Бучје, верује да је борба за љубав, која му је и тада дала снагу да стане на страну добра, једина права борба. Препричава нам разлоге због којих је изабрао да стане на страну људскости.

Један од тих разлога је живот и школовање кроз војну академију заједно са мојим пријатељима Словенцима, Македонцима, Србима, Албанцима, Црногорцима, живећи заједно у интернату. Видјевши вриједности тог заједничког живота, живот моје мајке која је заједно живјела са Зором, послије се удала у село гдје су живјели Срби и Муслимани заједно. На мене је утицала моја мајка да постанем човјек у тим заиста тешким временима. Психолошки ако гледате, тада је ситуација била тешка, лудости је било са свих страна, злочина, тешко је било остати човјек. Мени није био циљ нити жеља да се на овакав начин рекламирам. Међутим, ја сам онда схватио да та порука уствари има једну другу димензију и да превазилази границе саме личности. Ту поруку треба послати у етар свим младим људима и онима који су доживјели сличну трагедију у породици да треба остати човјек и треба се борити за вриједности како су нас учили наши дједови и прадједови, како смо ми на крају крајева живјели један срећан живот на овим просторима у добрим временима – каже јунак приче Амир Реко.

На промоцији је приказан и филм „Македонац“, аутентично филмско сведочанство о  јунаштву капетана Река.

Мирела Вељовић

Текст и фотографија преузети са сајта ТВ Форум Пријепоље —

Loading...