+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ „МИЛАДИН РАДУЛОВИЋ – КРЦУН“: БИО ЈЕ КАО ВАЛТЕР

Крцун је био прекаљени обавештајац, неустрашиви борац, инжењер хемије, интелектуалац а после рата и високи функционер СФР Југославије, који никада није злоупотребио своје заслуге и положаj, истакао је Љубиша Вуковић, аутор монографије.

У издању Општинског удружења бораца НОР у суботу је у Библиотеци „Вук Караџић“, одржана промоција монографије „Миладин Радуловић Крцун“ аутора Љубише Вуковића, историчара, публицисте и неуморног истраживача пријепољског краја.

Мотив да „проговори“ још коју „реч“ о Миладину Радуловићу Крцуну, као младом човеку из Слатине код Бродарева, аутор је пронашао у његовој улози и значају током Другог светског рата а потом и у каснијем периоду, који је остао потпуно недоречен. Моралну потпору Љубиша Вуковић је добио и од преминулог професора Петра Влаховића који је такође делио исто мишљење и на неки начин утицао на опредељење аутора да Крцуна спасе од урођене скромности и на светлост дана „извуче“ лик и заслуге овог прекаљеног обавештајца, борца, инжењера хемије, интелектуалца а касније и високог функционера СФР Југославије.

„Током прикупљања грађе проценио сам да се ради о изузетно часној и моралној личности, људској громади, која није волела да говори о себи. Човеку који није злоупотребио своје бројне посларатне функције и који је до краја остао скроман. Упоредио бих га са Валтером, у том ратном периоду, казао је Љубиша Вуковић наводећи да је Крцун као инжењер хемије пре рата радио у лабораторији рудника Трепча на чијем челу ће бити годинама након рата.

Присутни су сазнали да је Крцун био на бројним функцијама у разним савезним и републичким министарствима СФРЈ, радио као стручњак у Винчи, помоћник министра за рударство и енергетику…

Поред аутора о књизи су бираним речима говорили песник и публициста, Слободан Вучинић и Милан Лучић, председник Удружења бораца а промоцији је присуствовао и син Миладина Радуловића – Крцуна, Слободан Радуловић, који је аутору уступио велику приватну документарну грађу уз помоћ које је расветљен његов рад.

Мада је Миладин Радуловић – Крцун, рођен у селу Јасенова у Црној Гори, може се сматрати завичајном личношћу јер је као дете доселио у село Слатина у бродаревском крају, одакле су га путеви повели на студије а потом и у рат, истакнуто је на промоцији.

М.Ц.

Текст преузет са сајта листа Полимље —

Прилог ТВ Форум —

Loading...