+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

In memoriam: Проф. др Јован Љуштановић

После краће болести у 66. години преминуо је професор Јован Љуштановић, проучавалац књижевности за децу, председник Управног одбора „Змајевих дечјих игара“ и уредник часописа „Детињство“. Комеморација и сахрана су одржане у понедељак, 7. октобра у Новом Саду.

„Отишли смо у свет бели“ – Сахрањен проф. др Јован Љуштановић

Данас је у Новом Саду сахрањен професор доктор Јован Љуштановић, проучавалац и стваралац књижевности за децу, председник Управног одбора „Змајевих дечјих игара“, уредник часописа „Детињство“ и професор на Високој школи струковних студија за образовање васпитача у Новом Саду. Иако је деценијама живео и радио у Новом Саду, за родно Пријепоље је срцем, али и делима, увек био посебно везан.

Садржај преузет са сајта ТВ ФОРУМ Пријепоље

Јован Љуштановић је рођен у Пријепољу 1954. године у учитељској породици. По завршетку гимназије, по жељи оца, уписује физику. Убрзо схвата да је његова истинска љубав књижевност, након чега почиње студије на Филолошком факултету у Београду, које завршава са просеком 9.75. Магистрирао је 1997, а докторирао 2006. године на тему „Поетика модерног и српска поезија за децу“.

Објављивао је књижевне и позоришне критике у бројним зборницима, дневним листовима и периодичној штампи. Сценариста је пет емисија школског програма РТС-а о историји књижевности. Радио је послове коректора у штампарији „Борбе“ 13 година, писао радио игре за Радио Београд, уређивао бројне дечије часописе.

Омаж родном граду дао је кроз књигу „Пријепоље под звездама“, у којој се налазе приповетке у вези са Пријепољем и његовим житељима у периоду од 1979. до 1996. године, обогаћене уметничким фотографијама. Аутор је књига „Црвенкапа грицка вука“, „Књижевност за децу у огледалу културе“, „Дечји смех Бранислава Нушића“ и „Брисање лава“, за коју је 2009. године добио награду „Сима Цуцић“ за најбољу књигу о књижевности за децу.

Приређивао је текстове за антологијске едиције Матице српске, а 2014. године додељено му је звање научног сарадника у области хуманистичких наука.

Као стручњак за књижевност саговорник је био у бројним новинским чланцима и телевизијским емисијама, а међу Пријепољцима и Пријепољкама ће посебно остати упамћен по песми „Отишли смо у свет бели“ („Кад венама Лим потече“).

Комеморација и сахрана су одржане у понедељак, 7. октобра у Новом Саду, a у знак сећања на дело Јована Љуштановића, Телевизија Форум ће у 18 и 19:15 часова емитовати емисију „Сусрети: Јован Љуштановић“.

Такође, био је учесник и у емисији ТВ Форум Двоумље.

Алдина Луиновић

Loading...