+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

ИНТИМНИ ПОЕТСКИ ДНЕВНИК : Промоција књиге „Модре илуминације“

У Библиотеци “Вук Караџић” промовисана је збирка песама “Модре илуминације” Елмедине Дураковић у организацији Пријепољске гимназије.

Текст преузет са сајта листа Полимље

Млада ауторка Елмедина Дураковић је студенткиња Медицинског факултет у Београду. На књижевном конкурсу “Дурмиторски вјесник” за песнике до 21 године, освојила је прву награду и тиме омогућила штампање своје прве збирке песама “Модре илуминације”.

“Збирка је мој интимни, поетски дневник, настао током гимназијских дана. Инспирацију за стихове проналазила сам у егзистенцијалној отуђености и меланхолији коју савремени начин живота, као бреме, ставља на леђа младог човека”, рекла је ауторка.

Присутним љубитељима поезије, ученици и ученице Пријепољске гимназије припремили су пригодан музички и рецитаторски програм. О поезији Елмедине Дураковић свој суд су дале професорице гимназије Милена Марјановић, Ивана Стељић и Џенита Рондић.

“Оргиналност у стиху, као и у песничком изразу видљива је већ на први поглед. Њена поезија је креативна и модерна, ослобођена чврсте форме. Слободним стихом, минималистичким и експресивним изразом, ауторка осваја читаоца отворивши му нове видике”, рекла је рецензент, професорица Џенита Рондић.

Елмендина Дураковић је рођена 2001. године. Основну школу је завршила у Великој Жупи, а гимназију у Пријепољу. На Књижевној олимпијади 2018. године пласирала се на републичко такмичење. Добитница је неколико признања на песничкој манифестацији “На пола пута”.

Амел Ровчанин

Loading...