+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

ПРОМОЦИЈА ЗБИРКЕ ПЕСАМА „ПОКЛАЊАМ ТИ СТИХ“

Ђаци четвртог четири одељења Основне школе „Владимир Перић Валтер“ изабрали су несвакидашњи начин да обележе крај четворогодишњег школовања и међусобног дружења. Своје песме објавили су у заједничкој збирци под називом „Поклањам ти стих“ која је данас промовисана у летњој читаоници Библиотеке „Вук Караџић“, која је и издавач ове збирке.

Текст и фотографије преузети са сајта ТВ ФОРУМ Пријепоље
Аутор Далиборка Малешић

Након више од три месеца, поново заједно. У летњој читаоници Библиотеке „Вук Караџић“ окупили су се ђаци учитељице Данице Ратковић са родитељима и породицама, да заједно прославе излазак из штампе своје заједничке збирке песама. Посета овог одељења градској библиотеци поводом обележавања Националног дана књиге, 28. фебруара резултирала је објављивањем збирке.

Ми смо по годишњем плану и програму рада имали наставну јединицу Наши песнички покушаји. Деца су писала песме и била веома успешна. Следећи дан смо имали презентацију, јавни час у градској библиотеци. Директорки и запосленима су се много допале песме и предложили су да направимо збирку песама. Тако је сасвим случајно настала ова збирка. Мени је драго што на овај начин можемо да заокружимо четврти разред и да имају успомену и да наравно наставе да пишу песме, да полице ове библиотеке сутра красе и нове збирке – рекла је Даница Ратковић, учитељица у ОШ „Владимир Перић Валтер“.

Стихове десетогодишњака посвећене школи, учитељици, другарима, сестрама и декама, библиотека је укоричила и тиме их сачувала од заборава и изнела и ван школских свезака и учионица.

Ово је одличан подстрек овим младим ствараоцима да наставе да негују своје стваралаштво јер се на тај начин развија љубав према књизи и писаној речи. Желим им да њихове песме, сабране у збирке сутра добију и корице прве ауторске збирке, а ми ћемо на нашим полицама увек чувати место за њихова дела – поручила је директорка Библиотеке „Вук Караџић“ Садија Хоџић.

Денијал Дуран, професор српског језика и књижевности, који је урадио лектуру песама каже да је уживао читајући песме као и да није имао много посла.

Промоција збирке песама „Поклањам ти стих“ била је и последња прилика да се 27 ученика и ученица окупе и заједно опросте од своје учитељице. Након што су добили последње праве оцене од учитељице сабране у ђачким књижицама, у небо је, симболично полетело 27 балона, са ђачким жељама да започето стицање знања и до сада стечена пријатељстава, још дуго потрају.  

Loading...