+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

ДЕЧИЈА НЕДЕЉА У БИБЛИОТЕЦИ : ПОДЕЉЕНА СРЕЋА ДВА ПУТА ЈЕ ВЕЋА!

Различитим програмима и садржајима који су се одвијали на Дечијем одељењу библиотеке, огранку у Бродареву и у Инфобусу, у складу са препорукама и мерама заштите које налаже епидемиолошка ситуација, обележена је Дечија недеља која се ове године обележавала под слоганом „Подељена срећа, два пута је већа“.

Дечија недеља започела је посетом ученика првог разреда Основне школе „Владимир Перић Валтер“. Прваци су са учитељицом Даницом Ратковић  имали прилику да погледају изложбу нових књига на Дечијем одељењу Библиотеке. Деци је представљен и богати фонд који им је на располагању – књиге различитих жанрова, енциклопедије, речници, приручници, са намером да се најмлађим читаоцима укаже на вредност писане речи и рано стицање читалачких навика, а библиотека постане незаобилазно место на путу њиховог одрастања.

Другог дана Дечије недеље гости Месне библиотеке “Стеван Томовић” у Бродареву били су ученици првог разреда Основне школе “Светозар Марковић”. У радионици под насловом „Подељена срећа, два пута је већа“ кроз свет другарства водила их је Марија Свичевић, психолог. Као резултат радионице, удруженим снагама направљен је Рецепт за пријатељство. Најважнији састојци који су неопходни да би пријатељство вечно трајало, према мишљењу деце, обухватају љубав, разумевање, дарежљивост, стрпљење, време, а није лоше имати и руке које пружају подршку, грле и воле..
Кроз радионицу смо настојали да деци приближимо значење појма другарство како би препознали осећања која се за овај појам везују, да истакнемо важност другарства у савкодневним односима, утврдимо појединачна очекиванаја од пријатеља, као и да нагласимо драгоценост неговања пријатељства и поштовања међу другарима.

Трећи дан Дечије недеље протекао је у знаку ликовне уметности. У летњој читаоници Библиотеке уз несебичну помоћ и сугестије Мирка Малешића, дипломираног вајара, ученици виших разреда основне школе насликали су радове на тему „Пријатељство кроз уметност“.

Дечија недеља била је повод новог сусрета полазника мале школе новинарства “Жур за журналце“ коју води новинар Индира Хаџагић и која обележава деценију постојања у оквиру Библиотеке „Вук Караџић“, а као резултат рада мале редакције биће објављен још један број „Журналца“, малих новина за децу и родитеље које издаје Библиотека.

Захваљујући дугогодишњој успешној и плодној сарадњи коју Библиотека има са основним школама, за прваке и основце из школа у Сељашници, Лучицама и Ивању организоване су посете мобилној библиотеци. Ученици првог разреда добили су чланске карте Инфобуса где су уз пригодан програм позајмили одабране књиге.

Недеља посвећена најмлађим читаоцима завршена је на Дечијем одељењу посетом првака основне школе “Владимир Перић Валтер” са учитељицом Веселином Ћебеџић.

Свим учесницима програма, посетиоцима изложбе и првацима обезбеђена је бесплатна чланарина уз поклон књигу песника Тода Николетића “Словарица школарица”.

Loading...