+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

Други фестивал библиобуса: КАД КЊИГЕ ПУТУЈУ ДО ЧИТАЛАЦА

Други фестивал библиобуса и међународна конференција одржани су и ове године у Кладову, а учествовала је и пријепољска Библиотека представљаљући свој Инфобус, прву “библиотеку на точковима” у Србији.

Текст преузет са сајта листа Полимље

Покретну или библиотеку на точковима у Србији имају: Пријепоље, Алексинац, Крушевац и Кладово где су се прошле године први пут и “срела” сва четири библиобуса.

Годину дана касније, Кладово је било домаћин и Другог фестивала библиобуса и међународне конференције на тему “Покретне библиотеке на путу до удаљених корисника”.

Фестивал је био одлична прилика да се четири покретне библиотеке из Србије поново окупе  и размене специфична искуства са колегама, путујућим библиотекарима из Шпаније, Холандије, Мађарске, Хрватске, Словеније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније, Румуније и Бугарске са жељом да успоставе добра партнерства, каже Садија Хоџић директорица Библиотеке “Вук Караџић” која је представила на скупу рад пријепољског Инфобуса који је био и прва “библиотека на точковима” у Србији.

Почео је с радом 2003. године и од тада до данас обилази 17 пунктова. Има 1500 корисника и преко 15.000 библиотечких јединица. Зато је, каже, директорица Хоџић, било веома интересантно представити како ради Инфобус у општни која је велика површином и где су нека места веома удаљена од центра, односно средишта општине тако да смо многима и пример шта се све може постићи али пре свега и одржати рад Инфобуса у тешким условима.

Због пандемије, један број учесника укључивао се у рад конефернције онлајн, односно емитовани су документарни филмови о раду библиобуса и искуствима разних средина.

Циљ фестивала је да се широј јавности представе предности организације покретних библиотека које стижу до удаљених корисника као и да се истакне важност и оправданост њиховог постојања и подстакне развој постојећих али и будућих библиобуса.

И Други фестивал библиобуса подржали су Министарство за културу и информисање Републике Србије и општина Кладово.

И.Х.

Прилог Телевизије „Исток“

Прилог Телевизије „Кладово“

Loading...