+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

Дигитална платформа ВАЛТЕР – ОД ПРИЈЕПОЉА ДО САРАЈЕВА

„Валтер – од Пријепоља до Сарајева“ назив је дигиталне платформе настале у сарадњи Хисторијског музеја Босне и Херцеговине и Музеја у Пријепољу. Настала је у намери да се кроз животни и ратни пут представи Владимир Перић Валтер, као и универзалне људске вредности за које се залагао.

Валтер у НОБ-у
Извор: Дигитална платформа „Валтер од Пријепоља до Сарајева“

Несумњиво један од најпознатијих Пријепољаца чије име и данас носи главна улица у граду, као и највећа основна школа, оставио је дубок траг у оба града, и оном у којем се родио и у оном у којем је погинуо 6. априла 1945. године. Сарадња пријепољског и сарајевског музеја проистиче из потребе да се Валтеров лик и дело афирмише и представи како садашњим, тако и будућим генерацијама као пример највиших људских и моралних вредности којима треба стремити.

Платформа се састоји од три тематске целине које кроз фотографије, архивски материjал, тродимензионалне предмете које су сакупљале музејске институције, као и видео записе, представљају Владимиров живот, изградњу култа личности у период социјализма, као и трансцендентални култ личности Владимира Перића након деведесетих – после Валтера Валтер. Интерактивног  је карактера и омогућиће укључивање заједнице у што бољу и детаљнију представу значаја Владимира Перића. Кроз тај део ће се обогаћивати и расветаљавати Валтеров пут, од рођења 28. децембра 1919. године до његовог страдања 6. априла 1945. године. Прикупљање података и наратива неће се ограничити само на факте и чињенице, него и на нешто што се сматра видом фолклора, односно урбаних легенди, с тим што ће се јасно одвојити те две врсте наратива. Такође, представиће се и Валтеров утицај на културу, уметност, као и друштвена, политичка, социолошка и друга дешавања.

Дигитална платформа представљена је публици у Музеју у Пријепољу 4. децембра поводом обележавања 77. годишњице Пријепољске битке.

Додатну вредност ове поставке представља и чињеница да се кроз изложену грађу, нарочито с почетка Перићевог животног пута, изложба дотиче и културне историје Пријепоља и осветљава и интимну историју породице Перић.

Дигитална платформа „Валтер – од Пријепоља до Сарајева“ део је ширег пројекта прекограничне сарадње под називом „Музејске приче“ који је повезао 11 музеја Босне и Херцеговине и Србије.

Loading...