+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

У оквиру програма Библиотеке: ДЕЦЕНИЈА „ЖУРНАЛЦА“

Новинар Индира Хаџагић конципирала је као ауторски пројекат и води Малу школу новинарства „Жур за журналце“ од јесени 2010. као део програма Библиотеке „Вук Караџић. Од тада, кроз школу је прошло скоро две стотине ученика, а резултат рада је „Журналац“ јединствене новине за децу и родитеље. За јубилеј су стигле и честитке и необичан поклон.

Текст преузет са сајта листа „Полимље“

Мала школа новинарства „Жур за журналце“ има за циљ већ целу деценију да се ученици виших разреда основне али и средњих школа што раније упознају са функционисањем медија, да развијају критичко мишљење о свету око себе, појавама али и садржајима које нуде савремени медији који су веома присутни у њиховој свакодневици и често пресудно утичу на формирање ставова и укуса.

Захваљујући разумевању и великој подршци Библиотеке „Вук Караџић“ која је ову јединствену школу новинарства као својеврсну радионицу уврстила у свој годишњи програм рада „журналци“ се окупљају већ десет година и изражавају кроз текстове у малим новинама за децу и редитеље. „Журналац“ који је посебан и по томе што један број излази на ћирилици, а следећи на латиници и тако 27 бројева.

Директорица Библиотеке Садија Хоџић даје пуну подршку оваквом раду са децом и задовољна је што је издавач по много чему посебне публикације коју стварају деца. Сa „Журналцем“ је сарађивала и Јасминка Петровић, најчитанији писац за децу, и као резултат те сарадње су и бројни текстови „журналаца“ који су се нашли у књизи „Пријепоље из дечјег угла“ у издању Библиотеке „Вук Караџић“. Она је упутила и честитку уредници „Журналца“ у којој се између осталог каже: “Дивно је што са истим ентузијазмом и огромном енергијом радиш толике године са децом. То је за њих од непроцењиве вредности, без обзира да ли остану у Пријепољу или иду даље. Улепшали сте ми дан „Журналцем“.

Посебан поклон стигао је од др Сакиба Шеховића, угледног лекара у пензији, Пријепољца који деценијама живи у Београду. То су две шоље на којима је одштампана прва страна „Журналца“ једна на ћирилици, а друга на латиници, уз писмо уредници: „Моје одушевљење „Журналцем“ од његовог појављивања јe безгранично. Честитке од срца и Библиотеци под чијим се окриљем рађа „Журналац“. Можда Ваше окружење није свесно вредности „Журналца“ и Ваше мале школе новинарства. Али та деца ће то памтити до краја живота и биће елита Пријепоља“.
„Журналац“ се нашао и у годишњаку „Данице за младе“ у оквиру Вукове задужбине као једна од најбољих публикација за децу у Србији.
J.B.

Преузмите нови број Журналца (пдф)

Loading...