+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

НОВО ИЗДАЊЕ БИБЛИОТЕКЕ : УЧИТЕЉИ ПРИЈЕПОЉСКОГ КРАЈА 1831-1941

У издању Библиотеке „Вук Караџић“ недавно је објављена књига „Учитељи пријепољског краја 1831-1941“ Драгана Р. Николића. Овај постхумно објављен рукопис закључен 2012. године који је аутор поверио „групи учитеља на даљу бригу“ пружа садржајан увид у историју просвете пријепољског краја током целог једног века, као и приказ културних, друштвених и историјских прилика на овом простору.

Обиман текст  подељен је у два поглавља – Учитељи под влашћу Турака (1830-1912) и Учитељи од Балканског до Другог светског рата (1912-1941). Оба поглавља одсликавају на свој начин друштвено-политички, економски, градитељски и културно-просветни живот пријепољског краја, а посебно рад учитеља и школа у овој средини.
У првом поглављу представљено је 40 истакнутих учитеља који су својим знањем, умешношћу и стручношћу дали значајан допринос ширењу писмености, отварању школа, оснивању културно-просветних друштава, библиотека, читаоница, али и буђењу националне свести код људи и јачању српског грађанства под влашћу Турака од 1830-1912. године. (…)

У другом поглављу књиге обухваћен је период од Балканског до Другог светског рата (1912-1941). Ово поглавље прати опште карактеристике друштвено-политичког, економског, градитељског и културно-просветног живота људи овог краја под окриљем државе Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, а потом и Краљевине Југославије. У поглављу је представљено 60 најистакнутијих просветних радника који су деловали у овој средини или пак у другим крајевима земље, а поникли су из пријепољског краја. Кроз њихов рад у школама и народу може се пратити и живот људи на овом простору, њихово просвећивање и културно уздизање. Поглавље употпуњују и подаци о другим учитељима који су краће или дуже време службовали у овој средини, као и подаци о школским надзорницима и раду средњих стручних школа у Пријепољу од 1912-1941. године. На тај начин заокружен је рад многих знаних и незнаних просветних радника који су својом личношћу и деловањем исписали блиставе странице развоја школства у пријепољском крају.

Књигу употпуњује мноштво фотографија, докумената и исцрпна литература која је коришћена приликом писања.

Из предговора аутора

Драган Р. Николић (1948-2018) историчар уметности, кустос и писац, рођен је 1948. године у Пријепољу у породици просветних радника, од оца Радомира и мајке Јованке-Коке, рођене Цвијовић. Основну школу и гимназију завршио је у Пријепољу, а на Филозофском факултету у Београду студирао историју уметности. Од 1973. године радио је као кустос-сарадник у Југословенској галерији уметничких дела у Београду и био уредник ликовног програма Галерије „Андрићев венац“ (1990-2005).
У области ликовних уметности организовао је, написаопредговоре, аранжирао и отворио око 800 самосталних и групних изложби у Београду и другим градовима СФРЈ и СРЈ.
Био је члан Удружења историчара уметности Србије и Књижевног клуба Дома културе у Пријепољу. Учесник је скупа „Сеоски дани Сретена Вукосављевића“ са радовима из различитих области. У многим листовима, часописима и зборницима објавио је више од 300 текстова из уметности, образовања, историје и културе.  Био је стални сарадник листа „Полимље“ у Пријепољу и „Златарске новости“ у Новој Вароши.Loading...