+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

На Национални дан књиге – Награђени најбољи млади песници и песникиње


Поводом обележавања Националног дана књиге у Библиотеци „Вук Караџић“ у Пријепољу, уз поштовање свих епидемиолошких мера, проглашени су победници дечијег песничког конкурса „Ових дана пишу ми се песме о…“.

Преузето са сајта Телевизије Форум
Аутор Александар Минић

Рецитујући своје песме ученици и ученице основних школа у Пријепољу дали су свој допринос промоцији Националног дана књиге, који Библиотека „Вук Караџић” већ годинама обележава пригодним едукативним садржајима са циљем да се афирмише књига као важан сегмент образовања, културе и информисаности. Тим поводом, пре месец дана расписан је песнички конкурс под називом „Ових дана пишу ми се песме…“. На конкурс, који је трајао до 22. фебруара, стигло је 45 песама, 30 аутора млађег узраста и 15 песама у  категорији старијих основаца. Задатак да изаберу најбоље имао је жири у саставу Дејан Алексић, познати дечији писац, Џенита Рондић, професорица српског језика и књижевности у Пријепољској гимназији и Садија Хоџић, директорка Библиотеке Вук Караџић.

Имали смо заиста тежак задатак у одабиру песама, јер су нијансе одлучивале, поготово када је у питању млађи узраст – истакла је директорка библиотеке “Вук Караџић” Садија Хоџић.

Сличног мишљења је и друга чланица жирија, професорица Џенита Рондић.

 Оно што је мене као члана жирија нарочито одушевило јесте да су код деце одржане те неке традиционалне вредности, породична топлина, љубав према играчкама, љубав према баки, деки, родитељима. Деца су обојила своје песме лепим, плавим, ружичастим тоновима тако да треба да послуже као узор нама одраслима и да нам улију неки оптимизам и наду у боље сутра – истакала је Џенита Рондић, док је директорка библиотеке “Вук Караџић” најавила да ће све песме бити упаковане у једну збирку песама како би свака песма била сачувана.

Инспирације за песме су биле различите. Награђено је шест најбољих младих аутора. Прву награду у узрасту од 1. до 4. разреда освојила ј Софија Свичевић, друго место припало је Елдини Жиговић, док је трећа била Невена Јаковљевић.

Када је у питању старији узраст најбољу песму, по мишљењу жирија, написао је Тарик Аломеровић, друга је била Мартина Баковић, док је треће место заслужио Емсел Цама.

Национални дан књиге обележава се у Србији од 2013. године, на иницијативу Народне библиотеке Србије ради промовисања читања и подизања свести о књигама као о националном благу.

Прилог Телевизије Форум

Loading...