+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

Библиотека “Вук Караџић” обележила Међународни дан дечије књиге

Под слоганом „И књиге расту са нама“ Библиотека „Вук Караџић“ обележила је Међународни дан књиге за децу, 2 април. Обележавању овог датума, допринели су и ђаци првог разреда Основне школе „Владимир Перић Валтер“.

Текст преузет са сајта ТВ ФОРУМ Пријепоље

Уз поштовање свих препоручених епидемиолошких мера Библиотека „Вук Караџић“ и ове године је пригодним програмом обележила Међународни дан дечје књиге, како би најмлађима послала поруку о магији књижевног надахнућа и важности развијања љубави према писаној речи, према књигама, писцима за децу и библиотекама.

Међународни дан књиге за децу уведен је пре скоро пола века како би се скренула пажња на потребе најмлађих читалаца. Ми смо се придружили међународном организатору програма, а то је Међународни комитет за књиге за младе и овај дан обележавамо под слоганом “Музика речи” као “И књиге расту са нама” у делима Ханса Кристијана Андерсона. Постављена је и пригодна изложба књига из фонда библиотеке на ову тему – каже директорка Библиотеке „Вук Караџић“ Садија Хоџић.

Овим поводом у посети дечијем одељењу библиотеке били су ученици и ученице првог разреда Основне школе „Владимир Перић Валтер“ са својом учитељицом Даницом Ратковић.

Она је овом приликом указала на важност читања књига.

На жалост, због напретка ових модерних технологија деца не воле превише да се друже са књигом и зато се ми трудимо да их подстичемо да је књига најбољи друг и да се са њом буде и одлазе на спавање. Ми смо већ имали сусрет са нашом библиотеком. Чим су кренули у школу добили су бесплатну чланарину и, када год постоји прилика, ми одржимо час овде, да књиге буду ту око њих и да они схвате значај књиге. Јер, што више читају тиме богате свој речник, боље се писмено изражавају и сазнају неке нове информације – рекла је учитељица Даница Ратковић.

Празник књиге за децу установљен је 1967. године, на основу одлуке коју је донео УНЕСКО. На тај дан, 2. априла 1805. године рођен је Ханс Кристијан Андерсен, дански књижевник и прослављени писац за децу из чијег је пера написано више од 150 бајки, које су обележиле и обележавају детињство генерација деце широм планете.

Прилог Телевизије ФОРУМ Пријепоље

Loading...