+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

ЕЛЕКТРОНСКА ЛУПА ЗА СЛАБОВИДЕ У БИБЛИОТЕЦИ “ВУК КАРАЏИЋ”

У Библиотеци „Вук Караџић“ постављена је електронска лупа, која ће слабовидима и лицима са оштећеним видом омогућити лакше читање. Набавком овог уређаја пријепољска библиотека сврстала се у ред ретких институција са најсавременијим

Прилог преузет са сајта ТВ ФОРУМ
Аутор Александар Минић

Електронска лупа, која је постављена на општем одељењу библиотеке „Вук Караџић“, набављена је захваљујући донацији породице из Пријепоља, која је желела да остане анонимна. Вредност овог уређаја је неколико хиљада евра. На овај начин врата ове институције биће отворена свим слабовидим особама којима је омогућено да да буду равноправни чланови и чланице Библиотеке.

Уређај увећава текст и до 70 пута. Лупа је једноставна за коришћење. Има три дугмета и то за увећање слова, осветљење текста, јачину боја и контраста и подешавање угла посматрања у зависности од оштећења ока – каже директорка библиотеке „Вук Караџић“ Садија Хоџић.

Електронску лупу могу да користе сви који буду желели да узму књиге из фондова библиотеке, а путем овог уређаја могу читати и сопствене књиге и материјал за читање које донесу са собом. На располагању ће им бити библиотекари и библиотекарке који ће им у сваком тренутку пружити помоћ приликом коришћења.

Радује нас то што знамо да је библиотека отворена и за грађане који до сада нису били у могућности да користе наше фондове, а обавеза јавних библиотека јесте да учине све да јавно знање буде доступно свима. Овај гест сасвим сигурно пружа нашим суграђанима оно што смо сви дужни да им обезбедимо, а то је једнака шанса за све – истакла је Садија Хоџић уз позив свим корисницима којима овај уређај може да буде од користи да дођу у библиотеку и олакшају себи стицање знања.

Према речима директорке Садије Хоџић ово је први уређај из асистивне технологије у библиотеци која у плану има и набавку нових, а све у циљу да привуче особе са инвалидитетом да постану корисници и да равноправно користе  све услуге.

Видео прилог