+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

НОВО ИЗДАЊЕ БИБЛИОТЕКЕ: МУШОВИЋИ НА ХАРВАРДУ

У издању Библиотеке „Вук Караџић“ пред читалачком публиком нашао се још један наслов Емира С. Мушовића – „Мушовићи на Харварду (прилог истраживању усмене књижевности Бошњака) : епске пјесме и казивање из Милман Пери колекције“. Књига приказује део репертоара Ахмет-бега и Мурат-бега Мушовића, чија су усмена казивања у Бијелом Пољу 1935. године забележили амерички професор Милман Пери и његов помоћник Никола Вујновић и која су постала део чувене „Милман Перијеве колекције усмене књижевности“ која се чува у харвардској библиотеци.

Пред Вама је књига о епској бесконачности у којој пјесма зависи од пјевача, а пјевач од записивача! Ја бих казала да ријеч епска бесконачност коју аутор употребљава, може да се схвати као књижевно теоријски термин, али исто тако и као реална синтагма која описује простор и свијет из књиге у бесконачности времена. Ту епску бесконачност ишчитавамо у девет пјесма које срећемо у књизи… Како би презентовао епику Ахмет-бега и Мурат-бега Мушовића, што је превасходни циљ и задатак, али и мотив да настане ова публикација, аутор се опредијелио за композицију књиге која омогућава шире разматрање епике Бошњака… Уз релевантну литературу, обиље цитата, фуснота које се могу страствено читати колико и сам основни текст, аутор нам предочава генезу истраживања, откривања, валоризовања, замагљивања, незнања, афирмације епике коју су стварали Бошњаци. Такође, разматра и имена епских пјевача које је епика створила, прије свега Авда Међедовића, а надасве је ово поглавље драгоцјено јер даје значајан допринос за изучавање санџачке крајишке пјесме, као млађе сестре босанске крајишнице… Посебно је наглашен значај истраживачког и записивачког подухвата prof. Milmana Parryja за епику Бошњака, а истакнуто мјесто заузео је и рад проф. Златана Чолаковића… Сасвим сигурно да савремени читалац није семантички спреман да разумије многе лексеме које се користе у епској пјесми, као ни семиолошки набој код тих ријечи. Зато је свако додатно откривање контекста настанка епских стихова захвално како би читалац имао што бољи додир с таквом врстом књижевности.. Емира С. Мушовића знамо као аутора књиге Мушовићи на Бедему : прилог историји братства Мушовић од XVII do XIX вијека на простору Колашина и Никшића : јадиђар па је и за очекивати да књигу обогати са што више грађе која нам приближава братство Мушовића.

Хадија Џигал-Кријешторац, дипл. компаративист
Извод из рецензије

Емир Мушовић рођен је у Пријепољу 1987. године. Живи и ради у Београду где је дипломирао на Правном факултету. Аутор је књиге „Мушовићи на Бедему – Јадиђар“ , која је у издању Библиотеке „Вук Караџић“ објављена 2019. године. Чланак „Мушовићи капетани“ објављен му је у часопису за културу Новине Никшића, док је чланак „Златан Чоловић – бошњачки Милман Пери“ изашао Препородовом магазину за културу Бисерје.


Loading...