+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

NOVO IZDANJE BIBLIOTEKE: MUŠOVIĆI NA HARVARDU

U izdanju Biblioteke “Vuk Karadžić” pred čitalačkom publikom našao se još jedan naslov Emira S. Mušovića – “Mušovići na Harvardu (prilog istraživanju usmene književnosti Bošnjaka) : epske pjesme i kazivanje iz Milman Peri kolekcije”. Knjiga prikazuje deo repertoara Ahmet-bega i Murat-bega Mušovića, čija su usmena kazivanja u Bijelom Polju 1935. godine zabeležili američki profesor Milman Peri i njegov pomoćnik Nikola Vujnović i koja su postala deo čuvene “Milman Perijeve kolekcije usmene književnosti” koja se čuva u harvardskoj biblioteci.

Pred Vama je knjiga o epskoj beskonačnosti u kojoj pjesma zavisi od pjevača, a pjevač od zapisivača! Ja bih kazala da riječ epska beskonačnost koju autor upotrebljava, može da se shvati kao književno teorijski termin, ali isto tako i kao realna sintagma koja opisuje prostor i svijet iz knjige u beskonačnosti vremena. Tu epsku beskonačnost iščitavamo u devet pjesma koje srećemo u knjizi… Kako bi prezentovao epiku Ahmet-bega i Murat-bega Mušovića, što je prevashodni cilj i zadatak, ali i motiv da nastane ova publikacija, autor se opredijelio za kompoziciju knjige koja omogućava šire razmatranje epike Bošnjaka… Uz relevantnu literaturu, obilje citata, fusnota koje se mogu strastveno čitati koliko i sam osnovni tekst, autor nam predočava genezu istraživanja, otkrivanja, valorizovanja, zamagljivanja, neznanja, afirmacije epike koju su stvarali Bošnjaci. Takođe, razmatra i imena epskih pjevača koje je epika stvorila, prije svega Avda Međedovića, a nadasve je ovo poglavlje dragocjeno jer daje značajan doprinos za izučavanje sandžačke krajiške pjesme, kao mlađe sestre bosanske krajišnice… Posebno je naglašen značaj istraživačkog i zapisivačkog poduhvata prof. Milmana Parryja za epiku Bošnjaka, a istaknuto mjesto zauzeo je i rad prof. Zlatana Čolakovića… Sasvim sigurno da savremeni čitalac nije semantički spreman da razumije mnoge lekseme koje se koriste u epskoj pjesmi, kao ni semiološki naboj kod tih riječi. Zato je svako dodatno otkrivanje konteksta nastanka epskih stihova zahvalno kako bi čitalac imao što bolji dodir s takvom vrstom književnosti.. Emira S. Mušovića znamo kao autora knjige Mušovići na Bedemu : prilog istoriji bratstva Mušović od XVII do XIX vijeka na prostoru Kolašina i Nikšića : jadiđar pa je i za očekivati da knjigu obogati sa što više građe koja nam približava bratstvo Mušovića.

Hadija Džigal-Kriještorac, dipl. komparativist
Izvod iz recenzije

Emir Mušović rođen je u Prijepolju 1987. godine. Živi i radi u Beogradu gde je diplomirao na Pravnom fakultetu. Autor je knjige “Mušovići na Bedemu – Jadiđar” , koja je u izdanju Biblioteke “Vuk Karadžić” objavljena 2019. godine. Članak “Mušovići kapetani” objavljen mu je u časopisu za kulturu Novine Nikšića, dok je članak “Zlatan Čolović – bošnjački Milman Peri” izašao Preporodovom magazinu za kulturu Biserje.

Loading...