+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

NESVAKIDAŠNJA ODA „POLIMLJU“ : JUBILEJ UZ PESMU „ČITAM NEKE STARE NOVINE“

List „Polimlje“ obeležio je po svemu poseban jubilej kao druga najstarija novina u Srbiji koja i dalje traje, izlazi i čita se. Od prvih stihova Šobićeve „čitam neke stare novine“, kojima je otpočela promocija projekta „90 godina novinarstva u Prijepolju“, redala su se sećanja, anegdote, seta, po koja suza, i sve to zajedno spojeno u 90 godina stremljenja jedne male varoši ka velikom novinarsom podvigu.

Tekst preuzet sa sajta lista „Polimlje“
Autor Goran Reković

U susret jubileju, List „Polimlje“ je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije napravio podvig priredivši jedinstven štampani almanah na 100 strana koji je predstavljen u Biblioteci „Vuk Karadžić“ upravo na 1. februar, dan kada je pre 90 godina iz štampe izašao prvi prijepoljski list pod nazivom „Sandžak“.

Prema rečima autorke Alamanaha i moderatorke skupa, novinarke, dugogodišnje direktorke i urednce „Polimlja“ Indire Hadžagić, simbolični odabir prostora Biblioteke i želja da se promocija Almanaha obavi u krugu najbližih prijatelja i u atmosferi neformalnog razgovora i interakcije učesnika, proizišao je iz forme ovog štampanog izdanja koji je jedan svojevrstan spomenar-vremeplov kroz istoriju ne smo novina već i celog prijepoljskog kraja.

U godini korone, kada je stajalo sve, kada su odlagane čak i Olimpijske igre, a globalna komunikologija menjala sve do sada poznato prebacujući ga na onlajn, mala redakcija Polimlja koju su činile tri žene, uspela je da „prelista“ i za Almanah edituje siže od 30.000 stranica arhive novina koje su od 1932. godine do sada menjale ime od „Sandžak“, „Raška“, „Novi Sandžak“ pre Drugog svetskog rata, a potom od marta 1952. „Glas Polimlja“ i „Polimlje“. Priznanje za ovakav podvig i kapitalno delo priređeno u Almanahu „90 godina novina u Prijepolju“, redakcija „Polimlja“ je dobila od svih učesnika razgovora koji je spontano, uz izražen osećaj ponosa i dozu sete koja je provejavala tokom cele tribine, bio trenutak zajedništva i okupljanja Prijepoljaca oko jednog od najvećih simbola i ponosa grada. Kao da su stihovi Šobićeve pesme „…listam neke stare novine…“, koju je na početku događaja inspirativno i elegično izvela profesorica muzike Edmira Hadžagić, probudili neki davnašnji ritam dugogodišnjih novinara i urednika „Polimlja“ koji su se na upečatljiv način prisetili najznačajnijih trenutaka nastanka ove čudesne prijepoljske žurnalističke priče, kao svojevrsnog kulturološkog fenomena zajedničkog rasta i razvoja Prijepolja sa njegovim novinama i radiom „Polimlje“.

Kao u nekom spomenaru redala su se sećanja prisutnih aktera na prohujala vremena Kraljevine Jugoslavije 1932. godine i livade Milivoja Žugića koju je prodao kako bi pokrenuo prvo glasilo u Prijepolju, papreko socrealističkog predioda razvoja, osvajanja nagrada na svim prestižnim radijskim i novinarskim festivalima, ali i teških perioda privatizacije, gubitka frekfencije do izazova digitalnog vremena koje je ugasilo skoro sve lokalne štampane medije u Srbiji.

Narodna poslanica Nataša Mihailović, aktuelna predsednica Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Republike Srbije, koja je svoje prve novinarske korake napravila upravo u „Polimlju“, istakla je nemerljiv značaj ovakvog podviga jednog grada, sinergije novinara, redakcija, lokalne samouprave, privrede i građana koji su deo priče o novinama kao fenomenu opstanka ovih vrednosti u Prijepolju u vremenima u kojima i mnogo razvijeniji i jači centri u Srbiji nemaju kapaciteta i snage da održe lokalni štampani medij kao okosnicu razvoja svoje zajednice kroz javno informisanje i edukativno avangardnu ulogu koju upravo „Polimlje“ u Prijepolju održava sve ove godine. Narodna poslanica je takođe apelovala na donosioce odluka u prijepoljskoj lokalnoj samoupravi i privrednike da shvatajući značaj ovog podviga opstanka „Polimlja“ na medijskom tržištu, pomognu sufinasiranju rada i razvoja ovog informativnog preduzeća za ponos.

Ceo tekst čitajte na sajtu lista „Polimlje“

Loading...