+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

ВРЕДАН ПОКЛОН САВЕЗА ИНЖЕЊЕРА И ТЕХНИЧАРА СРБИЈЕ ПРИЈЕПОЉСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ

Поводом конференције „Милан Минић, архитекта и сликар – Траг у времену“ која је организована са циљем да осветли лик и дело Милана Минића, познатог пријепољског архитекте и сликара, Удружење инжењера Полимља и Савез инжењера и техничара Србије донирало је око 50 публикација Библиотеци „Вук Караџић“

Реч је о монографијама Музеја науке и технике, зборницима чији је издавач Савез инжењера и техничара Србије, као и свескама часописима „Техника“ и „Текстилна индустрија“. Овим насловима допуњена је колекција коју је Савез донирао Библиотеци 2019. године  поводом обележавања 150 година постојања и изложбе која је том приликом организована у Музеју у Пријепољу.

У радном делу Конференција о најпознатијем пријепољском архитекти представљен је и легат архитекте Оливера Минића. О овој вредној колекцији говорила је Хадија Кријешторац, библиотекар-саветник Завичајног  одељења Библиотеке, у оквиру којег се легат и чува.

Библиотеци „Вук Караџић“ Пријепоље, архитеката Оливер М. Минић, тестаментом је 1975. године завештао део породичне библиотеке Минића, слике и штафелај. Отац архитекте Оливера М. Минића, такође архитекта и сликар Милан М. Минић, рођен је у Пријепољу  те је тестаментом легатор Оливер М. Минић то и навео као мотив за завештање Библиотеци. Библиотека „Вук Караџић“ је садржај легата – књиге, часописе, архитектонске планове и пројекте, скице, слике, предмете – штафелај, примила 1981. године и као легатор, по пријему, спровела стандардне библиотечке процедуре везане за библиотечке легате. Пре свега, легат је инвентарисан, каталошки обрађен и адекватно физички смештен. У рукописној, изворној књизи, Легат броји 664 инв. јединице.

Архтекте Милан С. Минић и Оливер М. Минић су изузетне личности у историји архитектуре и уметности и њихов легат, без сумње, представља посебну културну вредност и културно добро за пријепољски крај и пријепољску библиотеку.

Loading...