+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

„Милан Минић, архитекта и сликар – Траг у времену“

Дела архитекте и сликара Милана Минића су неправедно скрајнута и о њиме се не зна довољно, речено је на конференцији „Милан Минић, архитекта и сликар – Траг у времену“ коју су организовали Удружење инжењера Полимља и Савез инжењера и техничара Србије у пријепољском Дому културе.

Вест преузета са сајта Телевизије Форум
Ауторка Далиборка Малешић

Са циљем да осветли лик и дело познатог пријепољског архитекте и сликара Милана Минића, Удружење инжењера Полимља је организовало конференцију којој су присуствовали председници општина Пријепоље и Нова Варош са сарадницима, представници културних установа и других институција, чланови удружења и грађани. Релативно младо удружење, које окупља инжењере из Пријепоља, Прибоја и Нове Вароши, прошле године је остварило запажен успех са конференцијом и изложбом посвећеној животу и делу Прибојца Вујице Јевђевића, хидролога светског гласа, са којом је започет пројекат „Великани из провинције“.

Милан Минић, Вујица Јевђевић, а треће има нећу да вам откривам унапред, али је из Нове Вароши, су великани у својој струци који потичу из ове средине. Ове године имамо на националном нивоу нашег суграђанина, архитекту и сликара што је ретко, да га још једном поменемо, истакнемо његов значај, значај његових дела, која су неоправдано скрајнута и о којима се не прича. Мени је циљ да се моји суграђани и пријатељи из ове три општине упознају са тим стручњаком – рекао је председник Удружења инжењера Полимља Душан Плескоњић.

Звоник у градској цркви Св. Василија Острошког, који је дело Милана Минића, није једини дар породице Минић Пријепољу.

Немогуће је да се не помене и његова супруга Јелена, која је једна од првих жена архитеката. Његов син који је био архитекта, професор на Архитектонском факултету Београдског универзитета. Битно за Пријепоље jе да води порекло одавде, а друга ствар је да је он аутор првог регулационог плана за Пријепоље – додао је Плескоњић.

Конференцију је отворио председник општине Пријепоље Владимир Бабић, који је изразио задовољство што је Пријепоље домаћин научног скупа посвећеног значајном Пријепољцу и позвао чланове Савеза да предложе идејно решење за реконструкцију градске пијаце и на тај начин оставе свој печат у граду. Конференција је организована уз подршку Савеза инжењера и техничара, који, као кровна организација, има задатак да омасови, едукује, унапреди и избори се за сталешка права свих инжењера.

Направили смо изузетан резултат организујући инжењере у ове три полимске општине. Ми смо често склони да нам је памћење поприлично кратко, али да бисмо се припремили за будућност морамо сагледати прошлост. Да бисмо отргли од заборава великане инжењерске струке организујемо овакве конференције и скупове. Милан Минић, ваш суграђанин, човек који је оставио велики траг у времену, заслужује да га отргнемо од заборава, да негујемо његов лик и дело као залогу за будуће неке инжењере који ће мотивисани бити таквом политиком да дају доприносе какве је дао господин Милан Минић – изјавио је магистар Богдан Влаховић, генерални секретар Савеза инжењера и техничара Србије.

Радни део конференције обухватио је девет излагања о животу и делима Милана Минића. Савез инжењера и техничара Србије уручио је вредну донацију од 52 стручна издања пријепољској Библиотеци „Вук Караџић“.

Loading...