+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

КАМИШИБАЈ РАДИОНИЦА – ПРИЧАЊЕ АНДЕРСЕНОВИХ БАЈКИ УЗ СЛИКЕ

Ученици другог разреда ОШ “Владимир Перић Валтер” са учитељицом Даницом Ратковић гостовали су на Дечијем одељењу где су овога пута имали прилику да се са омиљеним Андресоновим бајкама упознају на несвакидашњи начин – кроз јапанску технику приповедања названу камишибај.

Тема радионице биле су познате, радо читане и препричаване Андерсонове бајке – Оловни војник, Царево ново одело, Принцеза на зрну грашка, Цвеће мале Иде. Задатак ученика је био да илуструју кључне догађаје сваке бајке, а затим, да на основу својих илустрација које се убацују у “бутај” (који може бити замишљен и као нека врста екрана) препричају њихову радњу.

Камишибај, папирно позориште или позориште из кофера, како се често назива, води порекло из Јапана. Реч је о једној врсти уметности која спаја приповедање и цртеж, говор и слику. Приповедач (камишибајкар), стоји уз малену дрвену позорницу и приповеда причу. Слике, рудиментарне илустрације приче, се убацују у бутај, малу позорница на којој се изводи камишибај. Ова техника нарације веома је корисна у раду са децом и често је дидактичко помагало. Подстиче дечију машту, развијање језичких и приповедачких вештина, ликовно изражавање.

Радионицу, реализовану на велико задовољство свих учесника, приредила је библиотекарка Армина Јоновић.

ДОДАТАК

У среду, 11. маја, у приповадању прича на јапански начин опробали су се ученици још једног одељења другог разреда. Не мање успешно и са једнаким задовољством, ученици Веселине Ћебеџић дочарали су нам узбудљив свет Андресонових бајки користећи технику камишибај.

Loading...