+381 33 712 960
info@biblioteka-prijepolje.rs

Промоција монографије о Неди Арнерић – носила је у себи сету и меланхолију

Промоција монографије “Чаробна меланхолија” о глумици Неди Арнерић ауторке Аните Панић одржана је у Библиотеци Вук Караџић. Монографија исписана на 270 страна садржи осам поглавља у којима је представљен живот и дело велике глумице, која је преминула пре две године.

Прилог Телевизије Форум
Ауторка: Мирела Фазлић

За свога живота Неда Арнерић снимила је више од 100 филмова, играла у 40 представа, глумила у ТВ серијама. Ауторки монографије Анити Панић требало је више од годину дана да прикупи сав материјал како би што веродостојније представила тако даровиту уметницу.

Ја сам имала срећу да Неду Арненић познајем приватно. Наиме, упознала сам је на необичан начин. Можда многи не знају, али Неда је дипломирана историчарка уметности. Она је 90-тих година имала дивну галерију у центру Београда која је постојала 15 година и правила је сјајне изложбе. Ја сам радећи у редакцији за културу Телевизије Београд представљала те изложбе и тако сам упознала Неду. После смо се током живота сусретале на разним филмским премијерама, фестивалима и пиле кафу. Пре њеног одласка имала сам част да боравим у њеном дому и да јој саопштим да ћу радити монографију о њој – присећа се ауторка монографије “Чаробна меланхолија”Анита Панић.

Неда је била једна од највећих филмских глумица Србије и некадашње Југославије. Да је рођена негде у свету била би Брижит Бардо, рекао је о Неди глумац Раде Шербеџија. И други су ценили њен рад.

Велики редитељ Миша Радивојевић је описујући Неду и њен карактер свој текст насловио „Чаробна меланхолија“. Он објашњава да је Неда била једна нежна и суптилна особа, али велики професионалац и снажна личност и да је она у себи носила ту неку меланхолију. Многи не знају да је Неда из племићке породице Арнерис са Корчуле и носила је у себи ту неку сету и меланхолију. Та нека лепа емоција се осећа у овој књизи – каже ауторка монографије.

Глумачку каријеру Неда Арнерић започела је са само 13 година у филму „Сан“ Пурише Ђорђевића. Свој глумачки дар потврдила је и кроз бројна признања и награде, где се истичу две “Златне Арене” у Пули и “Павле Вуисић” за животно дело.

Видео прилог Телевизије Форум

Loading...